« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto sami sebi radimo probleme imunitetu

Ako imate brzi metabolizam, tijelo troši kalorije čak i dok spavate, no, nekad sami sebi pucamo u nogu...

Ovo treba, ali...
Ovo treba, ali... (Arhiva)
Više o

imunitet

,

problemi

Imunitet je zeznuta stvar - trebamo ga stalno, a zapravo sami sebi pucamo u nogu vrlo često, jer jedemo pogrešne namirnice u pogrešno vrijeme.

Naravno, trebalo bi izbaciti loše navike, a ako ne znate koje, evo vam malog podsjetnika...

Manjak kalorija - ako ne unosimo dovoljno kalorija tijekom dana, to će usporiti naš metabolizam. "Morate jesti kalorije da biste sagorjeli kalorije i iako je za smanjenje tjelesne težine potreban kalorijski deficit, konzumiranje premalo kalorija može usporiti metabolizam", objašnjava Goodson.

>> 5 znakova da vam je pao imunitet >>

Manjak proteina tijekom dana - unos dovoljno proteina važan je za jačanja metaboličkog zdravlja. Konzumacija prehrane bogate proteinima povezana je s boljim ukupnim metabolizmom. Harris-Pincus kaže da nije važno samo koliko proteina jedemo, nego i kada ih jedemo.

Manjak vlakana - vlakna su ključna komponenta za metaboličko zdravlje. Metabolizmu pomažu na dva načina - u procesu probave i održavajući nas sitima.

Preskačete doručak - ako ste jedni od onih koji ujutro ne doručkuju, možda biste trebali razmisliti i o toj navici. "Zamislite svoj metabolizam kao vatru, da bi ona gorila, morate ju zapaliti, a doručak čini upravo to", kaže Goodson. Pokušajte promijeniti rutinu kako biste imali uravnotežen obrok. "Cilj je pokrenuti metabolizam s doručkom bogatim hranjivim tvarima od vlakana, proteina i zdravih masti", dodaje Goodson.

>> Hrana koja nam ruši imunitet >>

Previše prerađene hrane - na metabolizam utječe količina hrane koju jedemo i kada je jedemo, ali i vrsta hrane. Mnogi stručnjaci zato preporučuju ograničavanje unosa obrađene hrane.

>> Što će vam najbolje pojačati imunitet >>

Unosite previše dnevnih kalorija noću - "Naše tijelo voli jesti tijekom dana kada smo aktivniji i trebamo odgovarajuće gorivo. Ne jedemo hranu dok spavamo, jer naše tijelo to ne mora, ali ono što jedemo tijekom dana utječe na naše večernje sate, što opet utječe na naš metabolizam. Kako sunce zalazi, probavni sustav se usporava kako bi se pripremio za san, pa ljudi koji preskaču doručak, jedu malo tijekom dana i navečer konzumiraju veliki dio dnevnih kalorija te tako rade protiv prirodnih bioritmova", kaže Harris-Pincus.

04.09.2021. 08:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.09.2021. 08:40
    Nocu najgore jesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh