« Život
objavljeno prije 13 godina
PREŽIVJELI INSTINKTI

Zašto psi naprave krug prije nego legnu

Iako su današnji psi u uskom smislu neusporedivi s precima iz divljine, određeni zajednički instinkti su i dalje prisutni

Pas
Pas (Deviantart)
Više o

psi

,

spavanje

,

kruženje

Prije nego što legnu psi obično naprave krug ili dva. To neobično ponašanje potiče još iz pretpovijesnih vremena kad su si spi doslovno morali pripremati mjesto na kojem će spavati. Iako su domaći pripitomljeni psi prilagođeni životu s ljudima i mogu naučiti određena 'pravila stanovanja' i dalje su zadržali pojedine navike svojih divljih predaka i instinkte za preživljavanje.

„Takvo je ponašanje bilo programirano kod predaka psa u svrhu građenja sigurnog utočišta", smatra Leslie Irvine, autor knjig „If You Tame Me: Understanding Our Connection With Animals".

Kreveti i pseći ležajevi nisu uvijek postojali pa su divlji psi morali ugaziti visoku travu i raslinje kako bi namjestili ugodan ležaj za sebe i mladunce. Najlakši način za to bilo j gaženja trave vrteći se u krug.

Ovaj kružni ritual je vjerojatno služio i kao preventivna sigurnosna mjera. „U divljini bi to kružno kretanje spljoštilo travu i stanjilo snijeg i eventualno istjeralo zmije i veće insekte", kazao je irvine, inače sociolog sa Sveučilišta Colorado u Boulderu koji se specijalizirao u sferi uloge životinja u društvu.

„Čuo sam da kruženje na određenom području - dakle, ravnanje - ostavlja vidljiv trag drugim psima kako je taj dio teritorija zauzet", kazao je Irvine. „Iako naši psi danas spavaju na jastucima, ovo ponašanje i dalje opstaje", dodao je.

15.06.2011. 15:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lucas
    10.09.2013. 01:41
    Molimo dodajte link na svoj ​​post.Izvorna slika je po meni.
    http://lblanc.deviantart.com/art/Peace-158762793
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh