Zašto nije dobro jesti previše kruha?
Od tosta za doručak do sendviča za večeru, kruh je jedna od namirnica koje najčešće konzumiramo
Kruh je fin i najčešća prehrana, jedemo ga doslovno svaki dan... No, to je jedan od razloga zašto brojne osobe povezuju jedenje kruha s debljanjem. Ali, nakupljanje kilograma nije jedina nuspojava pretjerane konzumacije kruha.
Prema studiji objavljenoj 2018. godine u časopisu Nutrients, učestala konzumacija kruha povezana je s povećanim rizikom od visokog tlaka.
Istraživači s Nacionalnog instituta za kardiologiju Ignacio Chávez i Nacionalnog vijeća za znanost i tehnologiju pratili su skupinu od 2.011 odraslih sudionika prosječne starosti 37,1 godine. Ispitanici koji su konzumirali neku vrstu bijelog kruha jednom ili više puta tjedno imali su 1,39 puta veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka od onih koji su konzumirali kruh tri ili manje puta mjesečno.
>> 3 vrste kruha koje su dobre za vas >>
Međutim, istraživači su otkrili da konzumacija kruha od cjelovitih žitarica nije povezana s povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka.
Istraživači su zaključili da natrij u bijelom kruhu vjerojatno uzrokuje povišen krvni tlak. Uz to, u izvještaju američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga navodi se da je kruh najveći izvor natrija u prehrani Amerikanaca.
Nadalje, studija iz 2014. godine objavljena u časopisu BMC Public Health otkrila je da konzumiranje dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno značajno povećava rizik od pretilosti i prekomjerne tjelesne težine, prenosi Eat this. Oba ova stanja povezana su s povišenim krvnim tlakom.
>> Ukusni kruh koji usporava starenje >>
Prema tome, ako imate problema s visokim tlakom, pokušajte smanjiti unos bijelog kruha.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar