« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

3 vrste kruha koje su dobre za vas

Cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju, stoga ove tri vrste kruha nemojte izbjegavati jer su zdrave i potrebne vašem organizmu

Kruh od cjelovitih žitarica je odličan
Kruh od cjelovitih žitarica je odličan (Arhiva)
Više o

kruh

,

cjelovite žitarice

,

raženi kruh

,

ezekiel kruh

Kruh je obično prva stvar koju izbacujemo iz prehrane kad odlučimo krenuti na dijetu ili okrenuti novi list u prehrani - no, nisu sve vrste kruha nastale na isti način, a opet većinom ih trpamo u isti koš.

Svi znamo da bijeli kruh sadrži rafinirano brašno i žitarice te visoki glikemijski indeks, a upravo u procesu obrađivanja nestaju nutritivni dijelovi žitarice - u toj fazi obrade uklanja se vanjski sloj žitarica koji obiluje vitaminom B i mineralima.

Međutim, cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju, stoga ove tri vrste kruha nemojte izbjegavati jer su zdrave i potrebne vašem organizmu:

Ezekiel kruh - razlikuje se od većine drugih vrsta kruha jer se proizvodi od proklijalog cjelovitog zrna. Ima iste prednosti za zdravlje kao bilo koji kruh od cjelovitog zrna, ali i dodane vrijedne nutrijente. Ezekiel najčešće sadrži nekoliko vrsti žitarica ili leguma poput leće i ječma. Sadrži značajne količine kalcija, željeza i nijacina. Jedna šnita odnosno 45 grama Ezekielovog kruha sadrži otprilike 140 kalorija, 5 grama proteina, 22 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakni te 3.5 grama masti. 

Kruh od cjelovitih žitarica - ovo se odnosi generalno na bilo koji kruh koji je napravljen od cjelovitog žita. Prolazi kroz manje obrada od onog koji se radi of rafiniranog brašna i sadrži više nutrijenata. Ovakav kruh sadrži tiamin odnosno B1 vitamin, riboflavin tj. B2 vitamin, nijacin, željezo, magnezij i selenij. Uz tog, ovakav kruh vrvi kompleksnim ugljikohidratima koji su ključni za zdravlje probave.

Raženi kruh - raženi kruh sadrži brašno zrna raži, koje je slično pšenici. Ima sličan nutritivni profil kao kruh cjelovitog zrna pšenice i kvalitetan je izvor vitamina i minerala. Može biti tamne ili svijetle boje, ovisno o načinu proizvodnje. S ovim je kruhom ključno čitati listu sastojaka jer ponekad prozvođači dodaju prerađeno, bijelo brašno. Šnita raženog kruha sadrži oko 90 kalorija, 3 grama proteina, 17 grama ugljikohidrata, 1.5 grama masti i 2 grama vlakna. Malo istraživanje čak je otkrilo da raženi kruh regulira razine šećera u krvi pa je dobar izbor za dijabetičare, ali bitno je posavjetovati se s liječnikom. 

04.06.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh