« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Zašto ne možemo zaspati?

Naš mozak pamti i reagira pa tako osobe koje nemaju problema sa spavanjem utonu u san već nakon nekoliko minuta provedenih u krevetu

Evo zašto ne možete zaspati
Evo zašto ne možete zaspati (Arhiva)
Više o

nesanica

,

spavanje

,

mozak

,

kako zaspati

Pospani tijekom dana, a navečer ne možete zaspati? Nije to neka rijetkost, često puta nam se dogodi da tijekom dana jedva držimo oči otvorene, da zijevamo i jedva čekamo večer da odemo u krevet i utonemo u san. No, onda se dogodi nešto zanimljivo i odjednom nam se više ne spava. Ali zašto?

Naš mozak pamti i reagira pa tako osobe koje nemaju problema sa spavanjem utonu u san već nakon nekoliko minuta provedenih u krevetu. Drugi se pak okreću, namještaju i muku muče s usnivanjem.

Oni koji ne mogu zaspati zapravo imaju poremećaj jer im mozak nakon što legnu postane aktivniji jer smatra da je vrijeme za akciju s obzirom da krevet povezuje s radom, piše Independent.

Što se zapravo događa? Dok se neprestano okrećemo u krevetu mozak to smatra aktivnošću i ostaje u tom stanju duži period. Gledajući televiziju ili surfajući internetom u nadi da će nam se prispavati si zapravo uopće ne pomažemo jer nam svjetlo ekrana sprečava aktivaciju melatonina nužnog za san.

Ako imate problema sa spavanjem bilo bi najbolje da radite nešto što vas opušta i pričekate da vam san dođe sam od sebe. Čak i ako to ne pomogne obratite se liječniku jer je dobar san itetako važan za zdravlje

04.06.2017. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh