« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PREPREKE

Zašto ne jedemo zdravu hranu

Iako rijetko tko ne zna da treba jesti zdravo, ipak se i dalje najviše kupuje nezdrava hrana

Zašto je zdrava hrana rijetkost na tanjurima
Zašto je zdrava hrana rijetkost na tanjurima (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

cijena

,

procesirana hrana

U idealnom svijetu svi bi se hranili zdravo i pazili na to što im je u tanjuru, no, u praksi je situacija potpuno različita. Prehrambene navike i dalje su prilično loše, a to je najbolje pokazalo istraživanje na 170 tisuća domaćinstava u Južnoj Africi.

Naime, nutricionisti i liječnici pokušali su sastaviti listu zdravih namirnica koje se prodaju s popustom od 25 posto, i pokazalo se da se prodaja poželjnih namirnica povećala više od 8 posto u slučaju kad su bile na popustu, a prodaja loših namirnica (čipsa, slatkiša, zašećerenih pića) pala je za više od sedam posto.

Osobe koje su kupovale zdravu hranu konzumirale su pola porcije voća i povrća više dnevno, a manje su trošile brzu hranu, prženu hranu i procesirano meso.

Znanstvenici su na taj način ukazali na osnovni problem koji priječi zdravu prehranu - visoku cijenu zdrave hrane u odnosu na nezdravu, što je itekako primjenjivo i za Hrvatsku, gdje unatoč izobilju zdrave ponude na tržnicama kupujemo razne procesirane grozote u trgovinama zbog značajno niže cijene. 

27.03.2013. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh