« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ZDRAVLJE & LJEPOTA

Biljne infuzije za lijepu i zdravu kožu - napravite ih sami

Kamilica, neven, lavanda i ostalo bilje imaju nevjerojatna svojstva u smislu čuvanja ljepote, mladosti i zdravlja kože

Kamilica - ima protugljivična svojstva i sjajno smiruje upale kože
Kamilica - ima protugljivična svojstva i sjajno smiruje upale kože (Deviantart)
Više o

čaj

,

biljne infuzije

Biljne infuzije su ustvari najobičniji biljni čajevi napravljeni od svježih ili suhih listova, cvijeća, korijenja ili sjemenja različitih vrsta biljaka. One mogu imati sjajna ljekovita svojstva ako se nanose eksterno ili u oblogama, a ljudi to znaju tisućama godina. Zašto biste koristili razne umjetne tvorevine prepune kemikalija kad priroda nudi sve što vam je potrebno u puno prikladnijem obliku? Prema mišljenju poznatog stručnjaka za akupunkturu i travara Pierrea Jeana Cousina, inače autora knjige „Facelift at Your Fingertips", trave koje su nam iznimno dostupne imaju nevjerojatna svojstva pročišćavanja i ublažavanja što ih čini vrlo učinkovitim sredstvima za tretmane kože, a najbolje od svega, dobre su za sve tipove kože.

Neven. Sam neven ili u omjeru 50:50 s lavandom ili kamilicom možete koristiti zbog protugljivičnih, protuupalnih i antispetičkih svojstava.

Cvijet kamilice. Protugljivična svojstva, ublažava upale, čisti. Infuzija je jako dobra za područje kože oko očiju koja su jako osjetljiva.

Bazga. Čisti, tonira, zateže kožu, a dobar je i za upale.

Lavanda, cvijet. Iako lagano isušuje, lavanda ublažava upale i čisti kožu.

Lipa. Slično kao i kod kamilice, infuzija ili čaj od lipe ima jaka smirujuća svojstva, tonira kožu i jako je dobra za usporavanje njena starenja.

Sljez. Ima blaga protuupalna svojstva.

Menta. Tonira kožu.

Ružmarin. Antiseptička, tonirajuća, revitalizirajuća svojstva u kombinaciji s poboljšavanjem krvotoka ružmarin čine idealnim sredstvom za zdravlje i ljepotu kože. Ako želite zategnuti kožu, koristite ga samog ili u omjeru 50:50 sa stolisnikom.

Timijan. Snažna antibakterijska biljka, idealna za čišćenje normalne i problematične kože. Dobra u kombinaciji s kamilicom i nevenom.

Stolisnik. Dobar za ostarjelu i oštećenu kožu, tonira, zateže i ima antiseptička svojstva.

Kako napraviti jednostavnu biljnu infuziju:

Upotrijebite poveću žlicu osušenih trava ili latica spomenutog bilja na 250 mililitara proključale vode. Bilje stavite u veću šalici i prelijte vodom. Pokrijte tanjurićem i ostavite da stoji 10 minuta, procijedite; tekućinu sačuvajte, trave bacite. Neka se čaj/infuzija ohladi prije korištenja. Za nanošenje su idealni štapići i jastučići od vate.

Kako čuvati infuziju:

Rok trajanja joj je 12 sati pa je zato nemojte praviti u velikim količinama. Međutim, možete je zamrznuti u kockice leda i držati do tri mjeseca. Tako je možete nanositi bez vate; uzmete kockicu i mažete željena područja - lice, ruke, vrat, ramena - i tako ostvarujete rashlađujući i hidratizirajući učinak. Na taj način ćete i tonirati kožu jer hladnoća potiče cirkulaciju krvi u kapilarama kože.

28.03.2013. 08:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh