« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
OUCH!

Zašto nas porezotine od papira tako neugodno bole

Liječnici tvrde kako su površina ljudskog prsta i papira idealna kombinacija za veliku bol, budući da im se karakteristike idealno nadopunjuju

Fotografija vijesti
Više o

bolovi

,

ozljede

,

ljudsko tijelo

,

porezotine

Što dobivamo kada križamo ljudski prst i rub papira? Ogromnu količinu vrlo neugodne boli, naravno. Pa ipak, unatoč tomu što se svatko od nas barem jednom u životu i sam uvjerio u ovo, malo komu je jasno kako nešto poput papira može izazvati toliko veliku količinu neugode. Odlučili smo pronaći odgovor na ovo pitanje.

Liječnici tvrde kako su površina ljudskog prsta i papira idealna kombinacija za veliku bol, budući da im se karakteristike idealno nadopunjuju.

Budući da ih koristimo kao osjetilo opipa, u našim se jagodicama nalazi visoka koncentracija nocireceptora, živčanih nastavaka koji šalju našem mozgu informacije o dodiru i boli. Ta ih činjenica čini vrlo osjetljivima na bilo kakvo oštre predmete ili površinska oštećenja.

S druge strane, rub je papira poput savršene ratne sjekire. Dovoljno oštar da bez problema probije kožu, ali ipak dovoljno tup da napravi „čisti" rez, papir našu kožu reže poput pile. Ne ulazi duboko, ali to čini stvar još gorom, budući da se najveća koncentracija norireceptora nalazi upravo tik ispod površine kože.

Ono što cijelu stvar konačno čini još gorom jest činjenica da porezotine od papira uglavnom ne krvare mnogo, zbog čega sporije zarastaju, čime se živci izlažu zraku duže nego je to uobičajeno kod ostalih porezotina, zbog čega osjećaj peckanja možemo imati i nakon nekoliko dana.

14.12.2011. 19:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh