« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
OPREZNO S LIJEKOVIMA

Antidepresivi velikom broju pacijenata pogoršavaju depresiju

Zbog nedovoljne liječničke svijesti o važnosti stalne prilagodbe terapije ljudima koji boluju od depresije, antidepresivi svakom petom pacijentu pogoršavaju bolest

Fotografija vijesti
Više o

depresija

,

antidepresivi

,

psihički poremećaji

,

ljudski mozak

Svakom petom pacijentu koji uzima lijekove protiv depresije simptomi se pogoršavaju i postaju gori nego kod osoba koje ne uzimaju nikakve lijekove, rezultat je jednog američkog istraživanja, javlja Hina.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Archives of General Psychiatry osvijetlili su važnost brzog utvrđivanja toga kako pacijenti reagiraju na određene lijekove, kaže voditeljica istraživanja Ralitza Gueorguieva sa Škole zdravlja sveučilišta Yale.

Istraživači su utvrdili da se unutar prvih nekoliko tjedana istraživanja moglo razlučiti pacijente koji reagiraju na terapiju od onih koji ne raeagiraju.

"Utvrđujući varijable povezane s reakcijom na lijek vrlo je važno pitanje kojim se baš i nismo bavili", kazala je.

Istraživači su proučavali rezultate sedam ranijih istraživanja u kojima su pacijenti bili podijeljeni u nekoliko skupina koje su uzimale različite antidepresive a kontrolna skupina uzimala je tablete koje nisu sadržavale nikakav lijek.

Istraživanje je obuhvatilo oko 2.500 pacijenata s teškim oblicima depresije.

Osobe iz kontrolne skupine koje nisu uzimale lijekove smatrale su da je postignuto ograničeno i postupno poboljšanje stanja, no oni koji su uzimali antidepresive ili su bilježili bitnije i brže poboljšanje stanja ili nisu primjetili nikakvo poboljšanje.

Oko 80 posto pacijenata smatralo je da im se poboljšalo stanje nakon terapije.

12.12.2011. 16:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    gordana
    06.03.2013. 14:18
    Pijem velafax xl od 150 mg i rivotril nije mi dobro spavam puno bezvoljna sam placem cesto nigdje mi se ne da nemam snage za obavljanje kucanskih obaveza osnovne tjelesne higijene a imam povratnu depresiju bez psihoze sa sifrom f 33,2.pomozite mi da nadem rjesenje.




Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh