« Žene
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
LADY IN RED

Zašto muškarci naprosto ne mogu odoljeti crvenoj ženskoj odjeći

Žene u crvenoj odjeći već desetljećima izluđuju muškarce, a crvena je haljina odavno pojam seksipila u modernoj kulturi. Pogledajte zašto

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

crvena haljina

,

crvena boja

,

seksipil

Da žena u crvenom kao predmet muških snova i sanjarenja nije nikakav mit pokazalo je i nedavno provedeno istraživanje u SAD-u, čiji rezultati jasno govore kako su žene u odjeći crvene boje muškom spolu atraktivnije od onih u odjeći neke druge boje.

Kao razlog tomu navodi se dojam muškaraca da su im šanse kod žena u crvenom najbolje, što znači i da je šansa da budu odbijeni najmanja.

Tim psihologa koji je proveo istraživanje tvrdi kako crvena boja u sebi nosi suptilnu, ali vrlo snažnu poruku o tome koliko je dotična dama otvorena za romantično udvaranje. Ovi bi rezultati mogli objasniti zbog čega žene u crvenom imaju takvu provokativnu sliku u modernoj kulturi.

Voditelj studije Adam Pazda smatra kako bi ovaj fenomen mogao biti objašnjen evolucijom, navodeći kao primjer ženke babuna, koje pokazuju mužjacima jarko crvene dijelove kože kako bi im dali do znanja da su spremne za parenje.


„Fasciniralo nas je kako je već promjena boje majice dovoljna da ostavi tako snažan dojam na mušku percepciju", rekao je dr. Pazda. „U sljedećim ćemo se istraživanjima fokusirati na to da potvrdimo jesu li žene koje nose crveno doista spremnije na seks, kako evolucija to sugerira."

S pragmatične strane, ovi rezultati mogu služiti kao svojevrsno upozorenje ženama koje nisu svjesne koliko je malo potrebno da muškarcima nesvjesno pošalju (krivu) poruku. S druge strane, povezanost crvene odjeće i seksipila zasigurno će biti zanimljiv podatak modnim dizajnerima i stručnjacima za oglašavanje.

27.02.2012. 10:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    27.02.2012. 11:24
    kaj se mene tiče ovaj komad može biti u zeleno smeđem širclu na štrafe i ne bih joj odolio
  2. avatar
    ja
    27.02.2012. 12:38
    Hahahha, genijalan komentar, unrbanjungle :)))
  3. avatar
    matorke
    28.02.2012. 20:32
    Zato što je crvena boja ljubavi i što je na "radost"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh