« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NEOPHODNO ZA RAZVOJ

Zašto je važno da djeca pišu rukom

Pokreti prstiju prilikom pisanja aktiviraju područja mozga povezana s mišljenjem, izražavanjem i kratkoročnim pamćenjem

Zašto je važno da djeca pišu rukom
Zašto je važno da djeca pišu rukom (DeviantArt)
Više o

djeca

,

razvoj djece

,

pisanje

Pisanje je vrlo važno za razvoj djeteta, pa znanstvenici upozoravaju na negativan trend sve češćeg pisanja po tipkovnici ili mobitelu. Sve više djece ima mobitel i računalo već u ranoj dobi i nova tehnologija radi se i za njih, ali nedostatak klasičnog pisanja može imati negativan utjecaj na razvoj, pa i inteligenciju djece. Ručno pisanje pomaže djetetu da usavrši finu motoriku, te da izrazi svoje misli i ideje, pokazala su brojna istraživanja.

Psihologinja Virginia Berninger sa Sveučilišta Wisconsin radila je istraživanje među djecom drugih, četvrtih i šestih razreda koje je pokazalo da djeca imaju više ideja kad pišu rukom. Naime, upravo pokreti prstiju prilikom pisanja aktiviraju područja mozga povezana s mišljenjem, izražavanjem i kratkoročnim pamćenjem.

>> Brzina pisanja govori o karakteru

U još jednom novom istraživanju provedenom u SAD-u znanstvenici su testirali dvije skupine djece. Jedna ja trebala na papir rukom napisati zadana slova, a druga skupina je ta ista slova samo slijedila otisnuta na papiru. Posebni uređaj mjerio je pritom živčanu aktivnost djece. U djece koja su pisala rukom pokazala se naprednija aktivnost, i to takva da se može usporediti s aktivnošću odraslih ljudi.

Zbog svih ovih razloga važno je da djeca što više pišu rukom, a što manje tipkaju na računalu ili mobitelu.

04.11.2010. 09:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh