Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2010. 09:20:00
NEOPHODNO ZA RAZVOJ

Zašto je važno da djeca pišu rukom

Pokreti prstiju prilikom pisanja aktiviraju područja mozga povezana s mišljenjem, izražavanjem i kratkoročnim pamćenjem

Zašto je važno da djeca pišu rukom
Zašto je važno da djeca pišu rukom (DeviantArt)

Pisanje je vrlo važno za razvoj djeteta, pa znanstvenici upozoravaju na negativan trend sve češćeg pisanja po tipkovnici ili mobitelu. Sve više djece ima mobitel i računalo već u ranoj dobi i nova tehnologija radi se i za njih, ali nedostatak klasičnog pisanja može imati negativan utjecaj na razvoj, pa i inteligenciju djece. Ručno pisanje pomaže djetetu da usavrši finu motoriku, te da izrazi svoje misli i ideje, pokazala su brojna istraživanja.

Psihologinja Virginia Berninger sa Sveučilišta Wisconsin radila je istraživanje među djecom drugih, četvrtih i šestih razreda koje je pokazalo da djeca imaju više ideja kad pišu rukom. Naime, upravo pokreti prstiju prilikom pisanja aktiviraju područja mozga povezana s mišljenjem, izražavanjem i kratkoročnim pamćenjem.

>> Brzina pisanja govori o karakteru

U još jednom novom istraživanju provedenom u SAD-u znanstvenici su testirali dvije skupine djece. Jedna ja trebala na papir rukom napisati zadana slova, a druga skupina je ta ista slova samo slijedila otisnuta na papiru. Posebni uređaj mjerio je pritom živčanu aktivnost djece. U djece koja su pisala rukom pokazala se naprednija aktivnost, i to takva da se može usporediti s aktivnošću odraslih ljudi.

Zbog svih ovih razloga važno je da djeca što više pišu rukom, a što manje tipkaju na računalu ili mobitelu.

04.11.2010. 09:20:00
http://metro-portal.hr/zasto-je-vazno-da-djeca-pisu-rukom/50679/