« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Zašto je u teretanu najbolje krenuti odmah ujutro

Osim što ćete izbjeći večernje gužve, priviknut ćete se na novu vrstu discipline

Otvorite dan vježbanjem
Otvorite dan vježbanjem (Pixabay)
Više o

vježbanje

,

teretana

,

jutarnje vježbanje

Ako ste među onima koji su u svoje novogodišnje odluke uključili i vježbanje, nekako ćete u svoj dan morati uklopiti i odlazak u teretanu. 

Zato biste možda, ako vam prilike to dozvoljavaju, razmislili o tome da tamo krenete odmah ujutro (i ne samo zato da izbjegnete gužve).

Postoji, zapravo, nekoliko korisnih posljedica vježbanja odmah na početku dana, a mi smo za vas odabrali one najzanimljivije:

1. Ostatak jutra bit ćete usredotočeniji

Naše mentalne sposobnosti na vrhuncu su upravo nakon vježbanja. Pokret i vježbanje potiču rad mozga, zbog povećanog protoka kisikom bogate krvi, i do 10 sati nakon završetka aktivnosti.

2. Postat ćete discipliniraniji

Disciplina je vrlina koju je možda najteže steći, što znači da ju je potrebno vježbati. Ako se prisilimo na novi režim vježbanja i ustrajemo u njenu, aktivnosti koje smo dosad izbjegavali postat će normalan dio naše svakodnevice.

Započnite jutro laganim doručkom i dajte želucu malo vremena da započne s probavom. Vježbanje na prazan želudac tijelo može dovesti u katabolično stanje (gubimo mišiće umjesto sala), a to je ono što svakako želimo izbjeći.

3. Brže ćete graditi mišiće

Hormoni koji pomažu ozgradnji mišića najviše se proizvode tijekom jutra. Ako vježbamo kasnije, njihova količina je manja jer ih je tijelo tijekom dana potrošilo. Iskoristite ovu činjenicu koja vam ide u korist.

4. Ranije ćete zaspati i zdravije spavati

Radovita vježba pomaže stvaranju redovitog ciklusa spavanja. No ako ćete jutro započeti vježbanjem, ne zaboravite otići u krevet na vrijeme.

5. Poboljšat će vam se probava

Osim što poboljšava san i potiče produktivnost, jutarnje vježbanje utječe na probavu. Razlog je vjerojatno taj što su osobe koje dan započinju discipliniranim kretanjem obično odlučnije u namjeri da postignu cilj koji su odradili, pa pritom više obraćaju pažnju i na ono što jedu.

6. Vježba će postati dio vaše rutine

Nakon što neko vrijeme provedete uvodeći u svoj dan novu aktivnost, ona vam postaje dio rutine. Ako budete dovoljno ustrajni, započinjanje dana uz fizičku aktivnost postat će vam normalno i nećete moći zamisliti da dan započnete drugačije. 

 

Piše: Andrea Holi
08.01.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh