« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
COOL

Zašto je trčanje tako dobro za nas?

Trčanje ne samo da predstavlja odličan ventil za stres, ono ujedno blagotvorno djeluje na naše pamćenje

Trčite... obavezno!
Trčite... obavezno! (Arhiva)
Više o

stres

,

pamćenje

,

trčanje

Trčanje ima mnoge korisne učinke na naše zdravlje - jača imunitet, skida kilograme, nabija kondiciju i povećava dobro raspoloženje. No, kako je pokazalo istraživanje provedeno na Sveučilištu Brigham Young, trčanje blagotvorno utječe i na pamćenje.

Znanstvenici su proveli eksperiment na miševima  koje su podijelili u četiri skupine:jedni su mirovali, drugi su vježbali, ali da nisu bili izloženi stresu, treći suvježbali izloženi stresu, a četvrti su mirovali pod stresom. Stresne situacije kojima su bili izloženi uključivale su plivanje u hladnoj vodi, trčanje u kolutu i hodanje po nakošenoj površini. Istovremeno, praćeno je stanje njihova mozga.

Ispostavilo se da miševi koji su pod stresom vježbali te oni koji su vježbali bez stresa imaju istu kvalitetu pamćenja, te da miševi koji su vježbali imaju manje otšećenja na mozgu od onih koji nisu. 

"Ohrabrujuće je znati da možemo izbrisati utjecaje stresa na naš mozak jednostavno trčeći"; objašnjava Jeff Edwards, voditelj studije. Kronični stres slabi sinapse u mozgu i tako negativno utječe na naše pamćenje. Trčanje ih jača. 

19.06.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh