« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana
STVARNO?

Dobro je biti - frustriran?!

Frustracija može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema, tvrde znanstvenici... iako nam to zvuči prilično čudno

Ne ide vam? Odlično, iskoristite to!
Ne ide vam? Odlično, iskoristite to! (Dreamstime)
Više o

frustracija

,

problemi

Frustrirani ste jer ništa ne ide onako kako ste zamislili? Vjerovali ili ne, frustracija i nije tako loša emocija, upravo suprotno - može nam biti od koristi. Do tog su saznanja došli proučavajući ponašanje vjeverica.

"Otkrili smo univerzalnost emotivnih reakcija među vrstama. Proučavali smo vjeverice jer su one poznate kako vrsta koja reagira u afektu i pokazuje emocije", kaževoditelj studije dr. Michael Delgado te dodaje kako su došli do zaključka da frustracija tjera vjeverice da pronalaze nove načine za rješavanje problema i pomiču svoje granice.

Znanstvenici su prvo naučili vjeverice da ih u kutiji čeka orah, a potom su im dali tri kutije. U jednu su stavili suho zrno kukuruza umjesto oraha, druga je bila prazna, a treća zaključana. Vjeverice bi 'poludjele' kada u kutiji nije bio orah, a najviše bi ih razbijesnila zaključana kutija. Djelovale su agresivno i neracionalno. Lupale su po kutijama i grizle ih. No, nakon te prve reakcije, smirile bi se i pokušale doći do oraha na neki drugi način.

Autori studije poručuju kako frustracija kod svih vrsta pa tako i kod ljudske može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema

Očito, jedino što trebate naučiti jest kanalizirati svu tu energiju na pravi način...

19.06.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh