« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
SAVJETI

Zašto je post dobar za vas

Post je odličan za zdravlje, no naravno da pritom ne smijemo pretjerivati, a ljudi s ozbiljnijim zdravstvenim problemima moraju se prvo konzultirati s liječnikom

Pažljivo s odlukama...
Pažljivo s odlukama... (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

post

Post zvuči kao drastična dijeta, no zapravo se radi o vrlo korisnom ritualu koji bi, ako nemate zdravstvenih problema, trebali upražnjavati barem jednom mjesečno zbog svih koristi koje donosi vašem zdravlju.

Stoga, evo pet glavnih prednosti posta:

Čišćenje organizma - za vrijeme ketoze, dolazi do otpuštanja kolesterola i urične kiseline u krvotok zbog čega započinje proces detoksikacije tijela. Za vrijeme ove faze moguće je da osjećate glavobolju, vrtoglavicu, umor ili bolove u mišićima. No, na kraju simptomi nestaju i pada krvni tlak.

Emocionalni detoks - nakon 6 sati posta, vjerojatno ćete osjetiti glad i bit će vam sve to previše. Moguće je da se u vama pobudi frustracija ili tuga. Upravo je to trenutak kad se trebate naučiti nositi s emocijama i idealno je vrijeme da naučite kontrolirati osjećaje. Emotivni detoks znači i vrijeme kad možete očistiti um od razmišljanja o hrani te se posvetiti drugim stvarima.

Ketoza - nakon otprilike 6 sati, ovisno o tome koliko šećera imati u krvi, dolazi do stanja ketoze. Radi se o stanju u kojem tijelo dobiva energiju aktiviranjem ketona u krvi. Dolazi do rastvaranja masti pa je zato ketogena dijeta toliko popularna kod osoba koje žele smršavjeti.

Odmor za probavu - kako se unos hrane drastično smanjio, probavni sustav uzima pauzu. No, treba mu vremena pa se tako probava nikad ne zaustavlja dok postimo, već se samo usporava i 'odmara.''

Razlaganje šećera - prvih nekoliko sati posta ne označava velike promjene u tijelu. Dolazi do razlaganja glikogena i spremanja glukoze za energiju. Otprilike 25 posto toga odlazi u vaš mozak, a ostatak opskrbljuje krvne stanice i mišiće. 

19.04.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh