« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
EHHH

Zašto je dobro jesti sporo

Obroci su jedna od prvih stvari koja pati kad nemamo vremena - umjesto da u miru sjednemo, pojedemo i uživamo, mi samo ubacimo hranu u sebe i idemo dalje

Jesti treba za stolom, polako i s užitkom
Jesti treba za stolom, polako i s užitkom (Arhiva)
Više o

hrana

,

obroci

,

sporo jedenje

,

okusi

Jedete li brzo ili sporo? Gotovo da bi se mogli okladiti da će većina ljudi odgovoriti brzo, jer u ovom ludom tempu života koji nam je nametnut prva stvar na koju ne želimo gubiti previše vremena je upravo hrana. 

No, tu griješimo iz nekoliko razloga - prvo, obično ćemo se prejesti jer mozak neće imati vremena shvatiti da smo pojeli dovoljno, pa ćemo natrpati u sebe sve što nađemo pred sobom.

>> Brzo jedenje je glavni uzrok pretilosti? >>

Drugo, ne obraćamo pažnju na okuse i teksture hrane. Kad jedete sporije, svaki obrok je doživljaj za sebe, a još kad se sjetite truda uloženog u kuhanje, čista je šteta što ne posvećujete dovoljno pažnje hrani. Obrok bi trebao trajati od pola sata do sat vremena, a ručak se obično smaže za pet minuta.

Uz to, kad jedemo brzo, riskiramo probavne tegobe, pa vrijedi poslušati par savjeta kako usporiti jedenje. Jesti trebate prije nego što postanete neizdrživo gladni, jer ćete se tada lakše suzdržati i pojesti s mjerom i u miru.

>> Tko brzo jede, brzo se i deblja >>

Između svakog zalogaja odložite vilicu na tanjur i prožvačite hranu svjesno, razmišljajući o tome što radite, nastojeći osjetiti sve okuse koji možete. Nemojte razbijati glavu drugim stvarima - obrok je vrijeme mira i užitka.

27.10.2014. 16:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh