« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
UFFF

Namirnice koje ne smijemo kombinirati

Neke kombinacije namirnica vrlo su loše za zdravlje, a iznenadit će vas da su među njima i one koje vjerojatno vrlo često konzumirate

Žitarice i mlijeko - brz gubitak energije
Žitarice i mlijeko - brz gubitak energije (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

žitarice

,

bijeli kruh

,

džem

,

kombinacije namirnica

Kombinacije nekih namirnica treba izbjegavati u širokom luku, jer nam ne čine dobro kad ih jedemo zajedno, a problemi mogu biti jednostavni, poput lošeg zadaha, pa sve do umora, osipa, suhe kože i nesanice. Portal Eat Local Grown nabrojao je neke omiljene kombinacije koje definitivno treba izbaciti iz jelovnika.

Tako je na prvom mjestu vrlo česta kombinacija za doručak - žitarice i mlijeko. Kako se obično radi o obrađenim žitaricama i kupovnom mlijeku, i jedno i drugo sadrži samo jednostavne ugljikohidrate koji, istina, daju snažan poticaj energije, no vrlo brzo ostanemo umorni kao ispuhani balon.

Umjesto mlijeka stavite jogurt, običan ili grčki, dodajte malo orašastih plodova i doručak će ispuniti svoju funkciju.

>> Kombinacije hrane koje treba izbjegavati >>

Sljedeća je stvar omiljena kombinacija za brzi zalogaj ili užinu - bijeli kruh i džem. Jednako kao i gore navedeni doručak, brzo ćete ogladniti zbog loših ugljikohidrata u kruhu i nedovoljne količine zdravih masti.

Mesne okruglice s pire krumpirom čine se savršenim ručkom, no to će vam samo napraviti probleme s probavom. Mesne okruglice dat će vam dovoljno proteina, no uz to i gomilu masnoća i kalorija, a kako pire krumpir (kuhan bez kore) ima vrlo malo vlakana, no obiluje mastima iz maslaca ili ulja, dodatno ćete natrpati želudac. Nedostatak vlakana otežat će probavu.

>> Savršene kombinacije superhrane >>

Bolja varijanta - okruglice od puretine ili piletine i pire od cvjetače.

Uz ručak često ide i salata s bezmasnim preljevom, pa se osjećate kako jedete zdravo. No, ni to nije dobra kombinacija - vitamini iz povrća ne mogu se apsorbirati bez masti, a takvi kupovni preljevi puni su šećera. Bit će dovoljno par kapi maslinovog ulja u jogurtu, ukusno i korisno.

>> Yin i yang hrane >>

Za kraj, kralj nezdrave hrane - hamburger s pomfritom. Hamburgeri su puni konzervansa i prekuhanih masnoća koje se pretvaraju u spojeve nalik ugljenu koji definitivno radi probleme s probavom, a stalna konzumacija premasnog pomfrita u ovoj kombinaciji ubrzava starenje. Što reći, ako vam je do hamburgera i pečenih krumpirića, napravite ga sami od prirodnih sastojaka. 

28.10.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh