Zašto bi trebalo jesti sirovu hranu
Raw food pokret sve se više širi, a malo ljudi zna da je nastao još krajem 19. stoljeća kad ga je smislio otac popularnih mueslija
Maximillian Benner razbolio se od žutice, no na sreću bio je liječnik koji je pokušao nešto novo - izliječiti se hranom. Jeo je samo jabuke i žutica je nestala, a on je nastavio proučavati utjecaj sirove hrane na organizam.
Na kraju se proslavio smišljanjem hrane koju velik broj ljudi danas redovito jede za doručak - mueslija, a daleke 1897. godine otvorio je sanatorij Vital Force u kojem je ljude liječio sirovom hranom. Sanatorij postoji i dan danas.
Na temelju njegovih ideja razvio se pokret sirove hrane ili raw food - rawism. Logika je jednostavna - zasadite li sjemenku, dobit ćete biljku, zasadite li kuhanu sjemenku, neće izrasti ništa.
Zagovornici ovog načina prehrane vjeruju da konzumacijom isključivo neobrađene hrane unosimo i energiju iz hrane, što sve zajedno blagotvorno djeluje na naše tijelo. Jedu se razne integralne žitarice, riba u obliku sushija, meso kao carpaccio i nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko, jogurt i sirevi.
Prednosti sirove hrane su velike, jer vam daje više energije, potrebno vam je manje sna, koža će vam se proljepšati, a kilogrami otići. Uz to, osnažit ćete svoj imunološki sustav i spriječiti pojavu dijabetesa.
No, ovakav način prehrane ima i mane, jer će vam nedostajati vitamina D i B12 koji su ključni za normalan razvoj djece, pa ćete ga morati na neki način nadoknaditi. Uz to, ako izvor hrane nije potpuno siguran, postoji opasnost od trovanja mesom, ribom i morskim plodovima.
Sve u svemu, kao jedna detoks dijeta od par dana je idealna za ovo vrijeme, pa pokušajte izdržati.
Novi komentar