« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PREVENTIVA

Crveno vino štiti mozak od oštećenja nakon moždanog udara

U crvenom grožđu nalazi se tvar resveratrol koja povisuje razinu enzima za koje se već zna da štite stanice mozga od oštećenja

(Shutterstock)
Više o

moždani udar

,

mozak

,

resveratrol

,

crveno vino

,

ishemični udar

Već dugo brojna istraživanja potvrđuju dobrobiti crvenog vina ako se pije u umjerenim količinama, a sada su znanstvenici s poznatog Sveučilišta Johns Hopkins otkrili da konzumiranje crvenog vina može zaštititi mozak od oštećenja koja su nastala nakon moždanog udara.

U studiji objavljenoj u časopisu 'Experimental Neurology' znanstvenici su proveli eksperiment na miševima. Dva sata nakon hranjenja miševa jednom dozom resveratrola, sastojka koji se nalazi u koži i sjemenkama crvenog grožđa, znanstvenici su izazvali ishemični udar tako što su prekinuli dovod krvi u mozak miševa.

Pokazalo se da se miševima kojima se prije dana doza resveratrola mozak znatno manje oštetio nego onima koji nisu primili resveratrol.

Kako kažu znanstvenici, pokazalo se da resveratrol povisuje razine enzima za koje se već zna da štite živčane stanice mozga od oštećenja. Ako dođe do moždanog udara, mozak je već zaštićen. Dakle, resveratrol bi mogao povećavati otpornost mozga na moždane udare.

22.04.2010. 20:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh