« Svijet
objavljeno prije 13 godina
SKANDAL

Zapadne obavještajne agencije u krevetu s Gadafijem

Ako je itko do sada i sumnjao, zapadne obavještajne službe bile su usko povezane s Gadafijem

Gadafi je bio tijesno povezan s CIA-om
Više o

CIA

,

obavještajne službe

,

Moamer Gadafi

,

tajne službe

,

MI6

Prema dokumentima pronađenim u uredu nekadašnjeg šefa libijske diplomacije Musse Kusse, CIA je nakon napada na New York 11.09.2001. godine osam puta slala osumnjičene za terorizam u Tripoli. Osumnjičeni su ovdje bili ispitivani i to uz poznate i navodno vrlo „uspješne i učinkovite" metode mučenja. Prema navodima „New York Times"-a, pronađeni su čak i dokumenti koji sadrže popis s pitanjima ( njih 89 ) na koje je američka vlada željela od osumnjičenih osoba dobiti odgovore. Veze između Moamera Gadafija i SAD-a su bile posebno intenzivne u vrijeme Georga W.Busha.

Govor pisali Amerikanci

Da CIA surađuje s režimom u Tripoliju, znalo se doduše i ranije, međutim pravi razmjer njihove suradnje otkriven je tek kada su tajni dokumenti iz ureda bivšeg ministra vanjskih poslova Musse Kusse, nedavno pali u ruke organizacije za ljudska prava Human Rights Watch. Iz njih proizlazi da se ova suradnja intenzivirala nakon 2004. godine kada je Moamer Gadafi održao svoj poznati govor u kojem je izjavio kako njegova zemlja više neće koristiti masovnim naoružanjem. Sada, kako objavljuje „New York Times" ali i „Wall Street Journal" te britanski „The Independent" izlazi na vidjelo da su tekst Gadafijevog govora napisali sami pripadnici američke tajne službe, vjerojatno da bi svog „partnera" postavili u malo boljem svjetlu zapadnoj javnosti.

Što se reakcija CIA-e tiče, njih za sada gotovo da i nema. A i ono što se do sada iz ove institucije moglo čuti, šokira gotovo jednako kao i sami izvještaji u spomenutim novinama.Glasnogovornica CIA-a, Jennifer Youngblood izjavila je naime kako „ ne može nikoga iznenaditi činjenica da Central Intelligence Agency (CIA) surađuje sa stranim vladama kako bi zemlju zaštitila od terorizma i drugih smrtonosnih opasnosti".

Suradnja i s Londonom

Materijal koji je objavljen u američkim i britanskim medijima međutim ne tereti samo vladu u Washingtonu već i onu u Londonu. Britanska tajna služba MI-6 je, prema tajnim dokumentima, informacije i brojeve telefona pripadnika libijske oporbe u egzilu proslijeđivala vladi u matičnoj zemlji. Britanski mediji navode da su se na liniji Tripoli - London redovito izmjenjivali i razni pokloni.

U tom smislu i ne čudi i posljednji šokantni podatak da je sam ministar vanjskih poslova Mussa Kussa još u ožujku ove godine (kada su započeli nemiri i prosvjedi protiv Gadafija) pobjegao upravo u London odakle mu je, iako ga se tereti za kršenje ljudskih prava, omogućen i bijeg u Katar.

Piše: Željka Telišman / DW
03.09.2011. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh