« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
PRIPREME

Zapad raspoređuje vojne snage oko Sirije

Moskva i Peking se i dalje protive vojnoj opciji koju pripremaju Washington, London i Pariz

Ponavlja se priča iz Afganistana i Iraka
Ponavlja se priča iz Afganistana i Iraka (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Kina

,

Francuska

,

Rusija

,

Sirija

,

napad na Siriju

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu je nakon rasprave o britanskom prijedlogu rezolucije koja bi dopustila napad na Siriju ostalo čvrsto kod svojih stajališta, javljaju agencije. Moskva i Peking se i dalje protive vojnoj opciji koju pripremaju Washington, London i Pariz.

Ruski i kineski veleposlanik su napustili razgovore iza zatvorenih vrata nakon nešto više od sat vremena, dok su veleposlanici SAD-a, Francuske i Velike Britanije ostali nešto dulje, ali nisu htjeli dati nikakvu izjavu.

Prema diplomatskim izvorima, Rusi su ponovili argumente ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o opasnostima vojne operacije i njegovoj tvrdnji da nema dokaza da iza napada kemijskim oružjem stoji sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada. Kina je ustrajala na pitanju 'važnosti Ženeve 2', konferencije koja bi trebala omogućiti političku tranziciju u Siriji, ali koja još uopće nije sazvana. Rusi i Kinezi su rekli da će o svemu obavijestiti svoje vlade.

'Rasprave bi se trebale nastaviti na temelju naputaka koji će stići iz sjedišta vlada' kazao je jedan zapadni diplomat koji 'nije previše optimističan' glede ishoda cijele priče, ističući da za novu rundu razgovora nije određen nikakav datum. Glasnogovornica američkog State Departmenta Marie Harf potvrdila je da zbog kontinuiranog protivljenja Rusije od spomenutog prijedloga rezolucije neće biti ništa.

Kako javlja Reuters, šef ruske diplomacije Lavrov je Velikoj Britaniji već ranije poručio da Vijeće sigurnosti ne bi uopće trebalo razmatrati spomenuti prijedlog rezolucije jer je još prerano te da treba "pričekati rezultate istrage" UN-ovih inspektora.Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, međutim, smatra da bi se zbog 'zločina protiv čovječnosti' trebalo u Siriji intervenirati čak i bez 'zelenog svjetla' UN-a. Rekao je da očekuje daljnje rasprave u New Yorku, ali da, ukoliko ne dođe do zajedničkog stava svih pet zemalja u UN-u, Velika Britanije i druge zemlje i dalje imaju odgovornost prema stanju u Siriji.

'Ovo je prva primjena kemijskog oružja u 21. stoljeću i to se ne smije dopustiti, moramo se suprotstaviti ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti', kazao je Hague.
Rim se u srijedu na neuobičajen način ogradio od svojih saveznika i poručio da odbacuje svaku mogućnost vojne intervencije bez pristanka UN-a.

'Nema vojnog rješenja za sukob u Siriji. Jedino rješenje je sporazumno političko rješenje', izjavila je ministrica za europske poslove Emma Bonino, ocjenivši da postoji bojazan da 'opcija ograničene vojne intervencije postane neograničena' i protegne se u nedogled. Italija se u protivljenju vojnoj intervenciji pridružila Rusiji, Vatikanu, Kini, Iranu i Iraku, dok je Jordan dao do znanja da neće poslužiti kao "lansirna rampa" za moguću vojnu operaciju.

Turska je u međuvremenu svoje oružane snage stavila u stanje pripravnosti, kako zbog prijetnji iz Sirije tako i u očekivanju vojnog odgovora Zapada na dvoipolgodišnji građanski rat u toj zemlji.

Sirija i dalje ne samo da opovrgava upotrebu kemijskog oružja već je i od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zatražila da njegov tim koji se trenutno nalazi u Damasku ispita tri napada oporbe u kojima su, kako se tvrdi, regularni vojnici bili izloženi otrovnom plinu.

29.08.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh