« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NAPETO

Bashar al-Assad obećava Amerikancima novi Vijetnam

Američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je da su snage SAD-a 'spremne' pokrenuti napade na Siriju te da se samo čeka naređenje predsjednika Baracka Obame

Što je Bashar naučio do sada?
Što je Bashar naučio do sada? (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

napad na Siriju

,

Bashar

Sirija nije ostala nijema na takve izjave te je obećala da će uzvratiti, dok je Rusija, najveći saveznik predsjednika Bashara al-Assada, upozorila da bi upotreba vojne sile imala katastrofalne posljedice, piše AFP.

Tijekom konferencije za novinare, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem rekao je da će se Damask braniti od bilo kakvih napada.

'Imamo dvije opcije - da se predamo ili da se branimo svim raspoloživim sredstvima, a mi biramo drugu opciju', rekao je on. Muallem je kazao da Sirija ima takve resurse da će se svijet iznenaditi i upozorio da bi vojna akcija protiv njegove zemlje samo išla u korist Izraela i Al Kaide.

Muallem se obratio medijima u trenutku kada se očekuje odluka američkog predsjednika Obame o napadu na Siriji nakon što je utvrđeno da je u ovoj zemlji korišteno kemijsko oružje.

Takva akcija ne bi trajala više od dva dana, a podrazumijevala bi upotrebu dalekometnih raketa, a gađane bi bile samo vojne mete koje nisu direktno povezane sa sirijskim nuklearnim arsenalom.

'Mi smo u stanju pune pripravnosti kako bismo ispunili i izvršili svako naređnje koje predsjednik izda', izjavio je Hagel za BBC. Američki državni tajnik John Kerry izjavio je kako postoje 'neporecivi' dokazi da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje. NBC News tvrdi da će SAD s napadima početi već u četvrtak, 29. kolovoza. 

Čelnik sirijskih Kurda ne vjeruje da je Asad izvršio kemijski napad

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne bi bio 'tako glup' da koristi kemijsko oružje u blizini Damaska, izjavio je čelnik najveće kurdske skupine u Siriji Saleh Muslim.

Muslim, vođa Stranke kurdske demokratske unije (PYD), rekao je kako sumnja da bi sirijski predsjednik pribjegao uporabi takvog oružja.

On vjeruje da je svrha napada prošle srijede, za koji oporba tvrdi da su ga izvršile vladine snage i ubile stotine ljudi, bila "smjestiti" Asadu i izazvati međunarodnu reakciju. Asad je demantirao da su njegove snage upotrijebile kemijsko oružje.

'Režim u Siriji... posjeduje kemijsko oružje, ali ne bi ga upotrijebio oko Damaska, pet kilometara od (UN-ovog) izaslanstva koje istražuje kemijsko oružje. Naravno da nisu tako glupi da to učine', rekao je Muslim za Reuters.

U vrijeme incidenta UN-ovi stručnjaci već su bili u Siriji kako bi istražili tri ranija navodna kemijska napada.

Muslimov PYD, koji ima dobro naoružane i učinkovite paravojne snage, sukobio se kako s Asadovim snagama tako i s pobunjenicima, ali je dopustio i jednoj i drugoj strani da se kreću preko njezinog teritorija tijekom rata.

28.08.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh