« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
HE HE

Zanimljivi mitovi u koje vjerujemo bez razloga

Mislite li da se Kineski zid stvarno vidi iz svemira i da je Mount Everest najviša planina na Zemlji? Razmislite još jednom

Kineski zid NE vidi se iz svemira
Kineski zid NE vidi se iz svemira (Shutterstock)
Više o

mitovi

,

pogrešne činjenice

,

zanimljive činjenice

Činjenice su varljive, jer ponekad neke mitove smatramo neupitnim istinama, no to zapravo nije istina. The Independent je prikupio hrpicu mitova za koje bismo se vjerojatno zakleli da su istiniti ... ali nisu.

Tako kameleoni ne mijenjaju boju kože prema okolini, već prema tjelesnoj temperaturi, količini svjetla i vlastitom raspoloženju. Uz to, oni zapravo ne mijenjaju boju kože već se boje iz okoline reflektiraju od čudesnih ljuskica koje prekrivaju tijelo kameleona.

Mount Everest je najviša planina na zemlji, no samo prema jednom kritenriju - ako mjerimo od površine mora. Kad se mjeri od podnožja do vrha, uvjerljivo najviša je vulkanska planina na Havajima, Mauna Kea.

Vjerojatno bi se zakleli da se Kineski zid vidi iz svemira, jer nas to čak uče i u školi, no istina je potpuno drugačija - tako barem tvrde astronauti koji su bili na Mjesecu. Jednako tako, kineski kolačići nisu kineska tradicija - nastali su u Americi.

Uobičajeno je preračunavati pseće godine u ljudske množeći sa sedam, no to je istina samo za neke pasmine - zapravo broj psećih godina zavisi od pasmine i veličine.

Kapa nas neće ugrijati po zimi, kažu znanstvenici, a jednako tako tvrde da bi nam bilo jednako hladno kad bismo izašli iz kuće bez hlača?!

Za kraj, kava ne izaziva dehidraciju, ma koliko je popili. Istina je da se radi o diuretiku, no dehidraciju bi mogle izazvati tek količine koje bi vas ubile zbog količine kofeina koju biste unijeli u sebe. 

25.04.2015. 09:29:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh