« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZABAVNA STATISTIKA

Zanimljive činjenice o svakodnevnom životu koje niste znali

Statistika ne mora uvijek biti dosadna. Donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka koji vam možda neće promijeniti život, ali će vas svakako nasmijati ili barem začuditi

Fotografija vijesti
Više o

Mitt Romney

,

fast food

,

petak 13.

,

ateizam

,

neobične činjenice

,

zabavne činjenice

Veliku većinu vremena statistički se podaci odnose na nešto vrlo ozbiljno i važno. Na njih se referiraju liječnici dok liječe pacijente, bankari dok investiraju novac i političari dok važu utjecaj svojih odluka. Ipak, statistika nije isključivo vezana uz nešto bitno, već ponekad može biti i vrlo zabavna. Donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka koji vam možda neće promijeniti život, ali će vas svakako nasmijati ili barem začuditi.

Čovječe, gdje mi je daljinski?

Jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju periferne računalne opreme, švicarski Logitech, prošle je godine proveo studiju koja je pokazala kako je kauč u više od 50 posto slučajeva krivac za nestanak daljinskog upravljača. S druge strane, četiri posto daljinskih koji su netragom nestali pronađeno je u frižideru, a njih 2 posto nekim je čudom završilo u automobilu.

Smrtonosni ribolov

O ribičiji se uglavnom govori u kontekstu opuštajućeg hobija kojim se bavimo u slobodno vrijeme, zbog čega mnogima koji se njome ne bave djeluje nevjerojatno dosadno. Ipak, s druge strane, ribarenje je trenutno najopasnije zanimanje u SAD-u, sa 129 smrtonosnih ozljeda na 100.000 zaposlenih, što je znatno više negoli kod vozača kamiona, krovopokrivača, servisera visokonaponskih instalacija te rudara, od kojih niti jedno zanimanje ne prelazi 35 smrtonosnih ozljeda na 100.000 zaposlenih.

Predsjednički kandidati i rukavice

Anketa provedena 1. siječnja ove godine među odraslim Amerikancima pokazala je kako čak 2 posto njih vjeruje da je pravo ime republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya zapravo Mittens (rukavice), a tek 6 posto njih znalo je da se Mitt zapravo zove Willard.

Što oni, pobogu, onda rade?

Studija provedena u kolovozu prošle godine pokazala je kako 8 posto korisnika interneta ne koristi e-mail niti tražilice poput Googla. Ne možemo se ne zapitati kako onda ovaj značajan dio surfera (a radi se o milijunima ljudi) zapravo koristi internet. Možda jednostavno upisuju sve svoje adrese ručno?

Fast fast food

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nedavno je provela istraživanje o prehrambenim navikama stanovnika 34 zemlje svijeta. I dok nažalsot nemamo podatke o Hrvatskoj, pokazalo se kako su Amerikanci treći na svijetu po brzini jedenja, budući da dnevno prosječno provedu tek nešto više od jednog sata za stolom. S druge strane, najsporije na svijetu jedu Turci, koji to čine gotovo tri sata svakog dana.

Spiritualni nevjernici

Nedavna je studija, o kojoj smo pisali i na stranicama našeg portala, pokazala kako 20 posto znanstvenika ateista sebe opisuje kao „spiritualne", unatoč tomu što spiritualnost nužno podrazumijeva vjerovanje u nadnaravna bića te da ateizam podrazumijeva potpuni izostanak takvog vjerovanja. Ipak, to samo pokazuje kako, kad osoba ništa ne shvaća pretjerano radikalno, i ova dva oprečna koncepta mogu dobro funkcionirati zajedno u jednoj osobi.

Nesretni petak trinaesti

Davne 1993. godine grupa medicinskih istraživača u Velikoj Britaniji pronašla je vrlo zanimljive podatke o nesretnom petku trinaesti. U svom su istraživanju proučavali podatke o prometnim nezgodama na petak šesti te petak trinaesti. Iako se sam broj prometnih nesreća nije bitnije razlikovao na ova dva datuma, broj prometnih s teškim posljedicama koji su zahtijevali liječničku intervenciju bio je za visokih 52 posto viši na petak trinaesti. Budući da je studija bila provedena po svim standardima struke, njezini su rezultati objavljeni i u prestižmnom časopisu British Medical Journal.

12.01.2012. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh