« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
MMM

Zaljubljenost nam mijenja um i tijelo

Osjećaj zaljubljenosti i ljubavi radi čuda u kemiji našeg tijela, a mozak se osjeća opijeno, pomalo glupo i ponekad zločesto

Jeste li i vi
Jeste li i vi "kak taubeka dva"? (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

mozak

,

osjećaji

,

kemija

,

znakovi zaljubljenosti

Zaljubljenost je krasan osjećaj kad imamo leptiriće u trbuhu i glavu u oblacima, a znanstvenici tvrde da to nije ništa subjektivno, već da se kemija našeg tijela mijenja i stvarno postajemo druge osobe.

Tako se, primjerice, od ljubavi osjećamo opijeno, i to iz jednostavnog razloga - zaljubljivanje aktivira iste neurološke sustave u mozgu kao i kokain (?!), tako da euforija ne treba čuditi, potpuno je normalna.

>> Zaljubljenost je stvarno kao droga >> 

Ljubav nas čini nepobjedivima, barem se tako osjećamo, a razlog je i opet kemija. Ljubav aktivira područja u mozgu koja inače ciljaju lijekovi protiv bolova, tako da zaljubljeni možemo podnijeti i ono što inače ne bismo ni u ludilu. 

No, ljubav nas čini i glupljima, jer što smo zaljubljeniji, teže rješavamo zadatke koji stoje pred nama. E, tu znanstvenici još nemaju precizan odgovor, no sigurno je da je tako.

>> Zaljubljenost može trajati cijeli život >>

Na žalost, možemo postati i zločestiji, na što utječu neurološki hormoni koji su povezani s empatijom i agresijom - kad volimo nekoga, hormoni pretvaraju empatiju u zaštitničku agresiju. 

Ipak, pošto ima puno više korisnih posljedica - ljubav pobjeđuje.

04.01.2015. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh