« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BARBARSTVO BEZ OPRAVDANJA

Zakopali je živu jer se sprijateljila s dečkima

Ubojstva radi časti česta su praksa na jugoistoku Turske gdje uglavnom žive Kurdi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Turska

,

forenzičari

,

Kurdi

,

autopsija

,

ubojstvo iz časti

Nakon što je rodbina saznala da se jedna 16-godišnja djevojčica u jugoistočnoj Turskoj navodno sprijateljila s dječacima, završila je živa zakopana, javljaju tamošnji mediji. Policija je dobila anonimnu dojavu o čitavom slučaju, ali prekasno.

Tijelo Medine Memi pronađeno je u sjedećem položaju vezanih ruku u jami dubokoj dva metra ispred njene kuće u gradu Kahta u provinciji Adiyaman i to 40 dana nakon što je prijavljen njen nestanak. Autopsija je pokazala da joj je u plućima bilo zemlje, kao i u stomaku, što je izravan pokazatelj da je zakopana živa. Forenzičar koji je htio ostati anoniman, rekao je novinarima da je šokiran rezultatima autopsije: „Rezultati lede krv u žilama. Prema našim saznanjima, djevojka, koja nije imala modrice po tijelu niti joj je u krvi bilo droge i otrova, bila je živa i potpuno svjesna kad su je zakopali."

Njen otac kao i djed privedeni su policijsku postaju i vrlo je vjerojatno da ih čeka optužnica za ubojstvo. Ubojstva iz časti česta su na turskom, većinski kurdskom jugoistoku. U toj praksi takozvano obiteljsko vijeće imenuje jednoga člana koji mora obaviti ubojstvo ženske osobe za koju se smatra da je povrijedila čast obitelji, obično u smislu vanbračnih afera. No, praksa se proširila čak i na one žene koje su žrtve silovanja ili su jednostavno popričale s muškarcem.

04.02.2010. 18:11:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh