« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SVEUČILIŠTE:

Mućke sa zakonom o kvaliteti u znanosti?

Prijedlog zakona nije prošao javnu raspravu niti je dostavljen Sveučilištima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

Ksenija Turković

,

znanost

,

Erasmus

,

visoko obrazovanje

,

netransparentnost

,

Zakon o osiguranju kvalitete u znanosti

,

Program za cjeloživotno učenje

,

LLP

,

Melita Kovečević

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo što nacrt Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju nikad nije dostavljen sveučilištima kao interesnoj skupini na koju se odnosi, te nije prošao javnu raspravu.

"Iako se radi o prijedlogu zakona koji je važan za budućnost znanstvenog rada i visokog obrazovanja, nikada nije bila provedena javna rasprava", dodao je.

Sveučilište je ponovno zatražilo pristupanje Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje (LLP), u sklopu kojega je i Erasmus, najveći europski program za mobilnost studenata i nastavnika.

"Pokušavamo pokazati da je apsorpcijska moć Sveučilišta dobra te da nema razloga da se odgađa ulazak Republike Hrvatske u LLP i Erazmus", rekla je prorektorica Ksenija Turković, ističući da je Sveučilište potpisalo 60-ak bilateralnih ugovora s europskim sveučilištima, čime se otvara oko 200 mjesta za odlazak studenata na jedan semestar u zemlje Europske unije.

Rektor Bjeliš ohrabrujućim smatra to što tema pristupa LLP-a nije zatvorena u razgovorima s Ministarstvom.

Uvjet za punopravno sudjelovanje Hrvatske u programu Erasmus/LLP jest uplata pristupne članarine od osam milijuna eura, čime bi se Hrvatskoj omogućilo sudjelovanje u svim programima Erasmusa, što je potrebno za razvoj i internacionalizaciju hrvatskoga visokog obrazovanja.Prorektorica za znanost i tehnologiju Melita Kovečević izvijestila je da se prikupljaju podatci o nastavi koju nastavnici sa zagrebačkog Sveučilišta drže izvan matičnog sveučilišta, na Sveučilištu u Mostaru, ostalim hrvatskim sveučilištima, visokim učilištima itd.

Procjenjuje se, po još nepotpunim podatcima, da oko pet posto punoga radnog angažmana nastavnici ostvaruju u nastavi na drugim institucijama. Rad nastavnika izvan zagrebačkoga Sveučilišta vrijedi 24 milijuna kuna, rekla je, dodajući da su podatci ozbiljan pokazatelj i podloga za konkretne odluke. Istaknula je i kako previše znanstvenih novaka sudjeluje u izvođenju nastave izvan Sveučilišta u Zagrebu. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 16:43:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh