« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
EKONOMSKO VIJEĆE

Podržan Akcijski plan za turizam

Plan bi se možda već sutra mogao naći na sjednici Vlade, kaže ministar Bajs.

(Sandra Šimunović, CROPIX)
Više o

HRT

,

turizam

,

HFP

,

Damir Bajs

,

PDV

,

ukidanje viza

,

Ekonomsko vijeće

,

Akcijski plan za turizam

,

ZAMP

,

spomeničke rente

Akcijski plan za turizam za ovu godinu predviđa mjere sezonskog ukidanja viza za Rusiju i Ukrajinu, rasterećenje sektora od parafiskalnih davanja ZAMP-u, HRT-u i za spomeničku rentu, dok će se za iduću godinu razmotriti visina stope PDV-a za turizam te mjere vezane za budući zakon o turističkom zemljištu koji će uskoro u proceduru, kazao je danas ministar turizma Damir Bajs nakon sjednice Ekonomskog vijeća koje je taj plan podržalo.

Plan bi se, kako očekuje ministar Bajs, možda već sutra mogao naći na sjednici Vlade, a napominje da se pojedine mjere već razrađuju međusektorski po ministarstvima i na drugim razinama.

Ne iznoseći financijske detalje odnosno financijsku težinu tog plana kazao je kako očekuje da će sektor s obzirom na parafiskalna rasterećanja to znatno osjetiti.

Obrazlažući pojedine mjere iz plana za ovu godinu rekao je da bi se vize za Rusiju i Ukrajinu privremeno ukinule tijekom ove sezone od 1. srpnja do 31. listopada. To je već kao najava izazvalo pozitivan odjek u tim zemljama, a slično će se razmotriti i za Kinu te Indiju, kao Hrvatskoj buduća važna turistička tržišta.

Naglasivši da će u vezi parafiskalnih rasterećenja turizma država napraviti što može, Bajs je kazao da se već ove godine može očekivati rasterećenje od ZAMP i HRT naknada te od spomeničke rente. Svaki od ta tri 'nameta' posebno će se razraditi te urediti zakonski ili drugačije s ciljem da do rasterećenja dođe do početka ove sezone.

Među mjerama za ovu godinu planom se predviđa i skora promotivna kampanja s uglednim javnim osobama, kao i besplatan ulaz u muzeje.

Ekonomsko vijeće preporučilo je lokalnoj upravi i samoupravi da razmotre mogućnost smanjenja davanja na svojoj razini, posebno komunalne naknade i spomeničke rente te cijena parkinga. Rasterećenje od naknada za slivne vode, kako je kazao, nije ušlo u mjere.Za iduću godinu, koja bi za turizam mogla biti i teža nego ova, ministar je iz Plana najavio mjere ovisne o donošenju novog zakona o turističkom zemljištu, kojim bi se među ostalim uredilo da se za oko 100 milijuna kvadrata tog zemljišta (procjena HFP-a) daju koncesije.

To bi osim novog turističko-razvojno-investicijskog ciklusa omogućilo i osnivanje posebnog fonda s 1. siječnjem iduće godine, a koji bi 'okupljao' oko 60 posto sredstava od tih koncesija. Taj bi se novac dalje izdvajao isključivo za turizam (turističku infrastrukturu, promociju i druge aktivnosti).

Za visinu stope PDV-a za turizam Bajs je kazao da će se razmotriti u sklopu usklađivanja ukupnog hrvatskog poreznog sustava s onim EU-a, a neka nova stopa u primjenu bi slijedom toga mogla biti eventualno 2010.

Pritom nije komentirao hoće li to biti stopa od 10 posto za hranu i piće ili neka druga naznačivši tek da priželjkuje onu stopu koja bi za turizam bila najbolja. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 13:26:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh