« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ZAPELA ISTRAGA

100.000 kuna za informacije o atentatorima na Pukanića

Pola godine nakon atentata MUP je odlučio staviti istragu 'na prodaju'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

MUP

,

Ivo Pukanić

,

Željko Milovanović

,

Bojan Gudurić

,

nagrada

,

tjeralica

MUP je danas raspisao nagradu od po 100 tisuća kuna za obavijest koja će omogućiti otkrivanje i uhićenje Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu prošle godine.

 

MUP u priopćenju napominje da nagrade vrijede za korisne informacije dobivene s područja Hrvatske i izvan države, te poziva medije u BiH i Srbiji da obavijest o raspisivanju nagrade prenesu tamošnjoj javnosti, budući da očekuje da bi upravo građani BiH i Srbije svojim informacijama mogli doprinijeti uhićenju bjegunaca.

Podsjeća se da je za njima potraga raspisana početkom studenoga prošle godine, po nalogu zagrebačkog Županijskog suda na kojem se vodi istraga o atentatu, te napominje da se sve korisne informacije mogu dojaviti na broj telefona Operativno-komunikacijskog centra MUP-a +385 1 6122 411.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića osumnjičeno je ukupno pet osoba.

Željko Milovanović (42) je bivši pripadnik zloglasnih srbijanskih Crvenih beretki, odnosno bivši specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije kojeg se tereti i za ratni zločin u Slavoniji. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske i BiH. Njegov lik nalazi se na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkog Županijskog suda koji ga traži zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Za njim, osim osječkog suda, zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Početkom studenoga prošle godine Milovanović je izbjegao uhićenje tijekom policijske operacije u Doboju, a mediji nagađaju da se još uvijek krije na području Republike Srpske.

Krajem studenoga prošle godine banjalučki portal "Press Online" objavio je pismo kojeg je navodno napisao Milovanović, a u kojemu opovrgava da je sudjelovao u ubojstvu Pukanića, tvrdi da za to nema dokaza te optužuje hrvatsku policiju da ga želi ubiti. Hrvatski MUP te je optužbe tada odbacio, ističući da je policija kaznenu prijavu protiv njega podnijela na temelju prikupljenih informacija i dokaza.

Drugi bjegunac, 27-godišnji Bojan Gudurić državljanin je Srbije, a po pisanju medija bio je član novosadske kriminalne skupine osumnjičene za razbojstva u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu 2004. i 2005. Iako su srbijanski mediji lani sredinom studenoga javljali da policija u Subotici oko njega steže obruč, Gudurić je i dalje u bijegu.

Hrvatski dio peteročlane skupine osumnjičene, bratići Robert i Luka Matanić te Amir Mafalani, uhićen je nakon atentata i nedugo potom pritvoren u zagrebačkom Remetincu te je protiv njih pokrenuta sudska istraga. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 16:51:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh