« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu
PREDSTAVE

Zagrebački plesni ansambl izvodi "Okvir" u ZKM-u

Reprizne izvedbe predstave „Okvir“ Zagrebačkog plesnog ansambla

Još par predstava...
Još par predstava... (Arhiva)
Više o

ZeKaeM

,

plesne predstave

,

"Okvir"

Propitivanje teme narcizma u pojedincu i društvo polazište je plesne predstave „Okvir" koreografa Borne Babića, koja će ponovno zaigrati u Zagrebačkom kazalištu mladih 3. i 4. svibnja 2023. godine.

Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter i Karlo Topolovec čine novu postavu ansambla predstave premijerno izvedene krajem 2021. i koja je otad izvedena diljem Hrvatske.

Inspiraciju za rad koreograf i autor predstave Borna Babić pronalazi u knjizi Narcizam: poricanje istinskog sebe američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena, a o radu kaže: „Oduvijek me zanimala ta kontradikcija između narcističkog i skromnog, a koja je, uvjeren sam, u svima nama. Kad i kako odabiremo jednu od te dvije vlastite strane, što ih aktivira i jesu li ti prijelazi svjesni. Puno sam se puta susretao i prepoznavao u sebi i drugima te dvije pozicije te sam ih poželio dublje razumjeti."

„U ovom nultom vremenu, vremenu praznog hoda, u vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugih - njihovo djelovanje i odluke - bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Kolektivni organizam u kojem svaki pojedinačni element nema svijest o međusobnoj povezanosti i suovisnosti dolazi do iscrpljivanja, jer nema životvornog protoka. Raspad je neminovan, a time i promjena. 

Raspad. Promjena. Reset. 

Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira. Okvir je omeđivanje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. I opet paradoks: razgovarajući s drugima, najviše saznajemo o sebi, vlastitom egu i njegovim koordinatama. A kada se spozna da je ego dijete straha, svakoga od nas, onda srce zna da ga može umiriti. Okvir je mogućnost odučavanja i ponovnog učenja lekcije zvane Biti čovjekom.", piše dramaturginja Katarina Pejović.

Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke, diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam, a posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji. Uz Davidea Belottija, koji je ujedno asistent koreografa, Babić potpisuje autorstvo koncepta. Glazbu su napravili Nenad Kovačić i Nils Peschanski, dok scenografiju i kostimografiju potpisuju Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Mikulić.

Detaljne informacije pronađite na službenoj web stranici ansambla www.zagrebackiplesniansambl.hr dok ulaznice za izvedbe 3. i 4. svibnja možete kupiti online na zekaem.hr ili na blagajni ZKM-a po cijeni 11,00 EUR (82,88 kn). Umirovljenici, studenti, učenici te članovi UPUH i PULS mogu kupiti ulaznice po povlaštenoj cijeni 6,50 EUR (48,97 kn).

03.05.2023. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh