« Knjiga
objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana
FESTIVALI

Zagreb Book Festival od 22. do 26. svibnja

Deveto izdanje Zagreb Book Festivala (ZBF) održat će se od 22. do 26. svibnja, a organizatori najavljuju gostovanje četrdesetak autora te niz promocija, panel diskusija i još puno toga

Zagreb Book Festival
Zagreb Book Festival (Arhiva)
Više o

Zagreb Book Festival

,

ZBF

Temu promjena organizatori su odabrali polazeći od pitanja koliko nam se, pogledamo li nekoliko godina unatrag, promijenio život te jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija i tehnološki napredak ostavili tragove na nama i našoj svakodnevici.

"Sve što smo prošli i sve što prolazimo donijelo nam je osjećaj nesigurnosti koja je postala temeljni osjećaj današnjice. Prožeti smo strahom - društvenim, političkim, ekološkim, egzistencijalnim. Strahom, kako od budućnosti, tako i nas samih i naših međusobnih odnosa. Sve se događa brzo, lomovi su česti", ističu iz ZBF-a.

Kako se nosimo sa svime što nas je snašlo, jesu li nas obuzeli strah i tjeskoba, koliko je snage potrebno pojedincu da se uhvati u koštac s izazovima, kakvi smo prema sebi i prema drugima, samo su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti sudionici ovogodišnjega ZBF-a.

"Svake godine trudimo se usmjeriti svoje djelovanje prema aktualnim društvenim pitanjima izborom krovne teme festivala. Ove godina ta je tema Promjena - unutarnja promjena kao osnova svake promjene prema van, prema Drugome", istaknula je direktorica festivala Petra Ljevak.

Tijekom festivala održat će se pet panel diskusija. Na panelu Percepcije ljubavi: ljubav treba ponovno izmisliti, Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić razgovarat će o tome što se još novoga može reći o ljubavi nakon svih dosad napisanih romana i stihova.

Tema panela Knjige i vino, na kojemu sudjeluje Damir Karakaš, bit će promjene kao sastavni dio života, a na panelu Strah i anksioznost: alkemija mraka Jeanette Fischer, Nataša Jokić Begić i Monika Herceg razgovarat će o strahovima od rata, krize, bolesti, prirode, o očekivanjima postavljenim pred nas i o tome koliko je doba pandemije promijenilo naše međusobne odnose.

Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški razgovarat će o društvenim promjenama, a Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde u programu Storytelling - Promjena ispričat će publici priče o vlastitim promjenama koje su im važne.

Iz ZBF-a najavljuju i niz predstavljanja novih naslova pa će tako Gloria Lujanović predstaviti knjigu "Otac" objavljenu u nakladi OceanMora, Sibila Petlevski knjigu "Točka poraza" koju je objavio Sandorf, a dvojac koji piše pod imenom Grof Darkula "Priručnik za preživljavanje"

Publici će se predstaviti i norveška književnica Vigdis Hjorth, švicarska psihoanalitičarka Jeannette Fischer, slovenska aktivistica i antropologinja Nika Kovač. 

30.04.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh