« Knjiga
objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana
COOL

Hrvatski zvukopis postavljen je u Parizu

Nakon New Yorka interaktivna književna mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis postavljena je u Parizu

Hrvatski zvukopis
Hrvatski zvukopis (Arhiva)
Više o

književnost

,

aplikacija

,

Yello

,

Hrvatski zvukopis

Hrvatski zvukopis prvo je postavljen u javnom prostoru grada Zagreba 2019.godine, zatim u Splitu te u urbanim sredinama srednjodalmatinskih otoka. U 2022. ova mobilna aplikacija aktivirana je i u New Yorku, kao prvoj međunarodnoj urbanoj sredini gdje žive Hrvati izvan Hrvatske s ciljem širenja i na druga urbana područja izvan RH.

Nekoliko mjeseci nakon New Yorka Hrvatski zvukopis širi se i na javnim površinama Pariza, glavnog grada Francuske. Tim je povodom umjetnička organizacija Yelo, koja stoji iza čitavog projekta, u travnju ove godine promovirala aplikaciju i hrvatske autore. Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica i autorica projekta, Jelena Miholjević, glumica i jedna od intepretatorica kratkih priča hrvatskih autora i Andrea Remetin, producentica predstavile su projekt u Veleposlanstvu RH u Parizu. Promociji je prisustvovala i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld koja je omogućila da ovaj projekt zaživi, ali i da se domaća književnost osim u Zagrebu širi na urbane lokacije izvan RH.

Mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis funkcionira interakcijom korisnika u urbanom prostoru u kojem je postavljena. Kada besplatnu mobilnu aplikaciju preuzmete iz Google Play ili Apple trgovine na svoj telefon, možete poslušati kratke priče hrvatskih književnika dok šetate gradom. Priče su odlomci pisanih djela starije književnosti, ali pretežito su to suvremene kratke priče napisane upravo za potrebe Hrvatskog zvukopisa, dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku, čime se povećava vidljivost hrvatskih autora i njihovih djela izvan RH.

Sadržaj aplikacije gradi se iz godine u godinu i ona trenutno broji 90 kratkih priča. Teme priča su moderne, urbane, ali poetične i delikatne te svjedoče vremenu u kojem su nastale. Svaku kratku priču unutar aplikacije interpretira profesionalni glumac čiji glas prati glazba i zvučni dizajn.

Namjera programa Hrvatski zvukopis je da se pristup književnom sadržaju hrvatskih autora omogući širokom krugu korisnika intervenirajući u javnom prostoru različitih gradova, istovremeno utječući na kulturni identitet korisnika, ali i grada.

28.04.2023. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh