Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2023. 10:01:00
FESTIVALI

Zagreb Book Festival od 22. do 26. svibnja

Deveto izdanje Zagreb Book Festivala (ZBF) održat će se od 22. do 26. svibnja, a organizatori najavljuju gostovanje četrdesetak autora te niz promocija, panel diskusija i još puno toga

Zagreb Book Festival
Zagreb Book Festival (Arhiva)

Temu promjena organizatori su odabrali polazeći od pitanja koliko nam se, pogledamo li nekoliko godina unatrag, promijenio život te jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija i tehnološki napredak ostavili tragove na nama i našoj svakodnevici.

"Sve što smo prošli i sve što prolazimo donijelo nam je osjećaj nesigurnosti koja je postala temeljni osjećaj današnjice. Prožeti smo strahom - društvenim, političkim, ekološkim, egzistencijalnim. Strahom, kako od budućnosti, tako i nas samih i naših međusobnih odnosa. Sve se događa brzo, lomovi su česti", ističu iz ZBF-a.

Kako se nosimo sa svime što nas je snašlo, jesu li nas obuzeli strah i tjeskoba, koliko je snage potrebno pojedincu da se uhvati u koštac s izazovima, kakvi smo prema sebi i prema drugima, samo su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti sudionici ovogodišnjega ZBF-a.

"Svake godine trudimo se usmjeriti svoje djelovanje prema aktualnim društvenim pitanjima izborom krovne teme festivala. Ove godina ta je tema Promjena - unutarnja promjena kao osnova svake promjene prema van, prema Drugome", istaknula je direktorica festivala Petra Ljevak.

Tijekom festivala održat će se pet panel diskusija. Na panelu Percepcije ljubavi: ljubav treba ponovno izmisliti, Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić razgovarat će o tome što se još novoga može reći o ljubavi nakon svih dosad napisanih romana i stihova.

Tema panela Knjige i vino, na kojemu sudjeluje Damir Karakaš, bit će promjene kao sastavni dio života, a na panelu Strah i anksioznost: alkemija mraka Jeanette Fischer, Nataša Jokić Begić i Monika Herceg razgovarat će o strahovima od rata, krize, bolesti, prirode, o očekivanjima postavljenim pred nas i o tome koliko je doba pandemije promijenilo naše međusobne odnose.

Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški razgovarat će o društvenim promjenama, a Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde u programu Storytelling - Promjena ispričat će publici priče o vlastitim promjenama koje su im važne.

Iz ZBF-a najavljuju i niz predstavljanja novih naslova pa će tako Gloria Lujanović predstaviti knjigu "Otac" objavljenu u nakladi OceanMora, Sibila Petlevski knjigu "Točka poraza" koju je objavio Sandorf, a dvojac koji piše pod imenom Grof Darkula "Priručnik za preživljavanje"

Publici će se predstaviti i norveška književnica Vigdis Hjorth, švicarska psihoanalitičarka Jeannette Fischer, slovenska aktivistica i antropologinja Nika Kovač. 

30.04.2023. 10:01:00
http://metro-portal.hr/zagreb-book-festival-od-22-do-26-svibnja/142220/