« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Minarettverbot

'Zabrana minareta' je švicarska riječ godine

Riječ su izabrali švicarski književnici i novinari, a smatraju da bi se mogla i izvoziti u inozemstvo, kao 'müsli'

(Wikipedia)
Više o

riječ godine

,

minareti Švicarska

,

müsli

,

zabrana minareta

,

Minarettverbot

,

Birchermüesli

Komisija švicarskih književnika i novinara objavila je u petak da je riječ godine u Švicarskoj izraz Minarettverbot - zabrana minareta. Tu je riječ komisija odabrala u konkurenciji 2.000 prijedloga, a odabir predstavlja reakciju na rezultate nedavnog referenduma na kojem su se Švicarci opredijelili za zabranu gradnje minareta pokraj džamija.

Književnici i novinari dodaju da osim toga ova riječ ima potencijal za ''jezični izvoz'' iz Švicarske, slično kao popularne žitarice Birchermüesli - riječ koju poznajemo iz njemačkog u skraćenoj verziji - Müsli.

Komisija je izabrala i riječ godine mladih koji pričaju švicarskim njemačkim, a to je izraz Sbeschtewosjehettsgits. Kao i većina njemačkih riječi zvuči kao jedna dugačka riječ, ali to je zapravo skraćena rečenica "S'Beschte wo's jeh hett's git's" koja je postala popularna zahvaljujući YouTubeu. U slobodnom prijevodu rečenica bi označavala ''nešto najbolje ikad'', dakle može zamijeniti riječ ''super'', ''guba'' ili ''cool''.

Izabrana je i anti riječ godine - izraz Ventilklausel (greška kao dodatak). Izraz označava službu koja upravlja migracijama osoba iz Europske unije u Švicarsku.

04.12.2009. 18:04:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh