« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

Patentiran prvi peep show s pokretnim slikama, izašao prvi broj Reader's Digesta, treća ekspedicija stigla na Mjesec

Dogodilo se na današnji dan 5. veljače
Dogodilo se na današnji dan 5. veljače (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

John Boyd Dunlop rođendan

,

rođeni 5. veljače

,

Andre-Gustave Citroen rođendan

,

Zsa Zsa Gabor rođendan

,

Jennifer Jason Leigh rođendan

,

Cristiano Ronaldo rođendan

,

5. veljače

,

rođeni na današnji dan

,

5.1

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i brakove, na bolje. Naime, prvi peep show s pokretnim slikama patentiran je upravo na današnji dan daleke 1861. godine, a lukavi poduzetnik zvao se Samuel Goodale iz Cincinnatija.

Ozbiljnija štampa pojavila se dosta kasnije. Reader's Digest možda je u današnje vrijeme izgubio svoj utjecaj, no nakon prvog broja 1922. godine, slijedećih sedamdesetak godina bio je možda i jedna od najcitiranijih tiskovina, a novinari koji su pisali za Digest stvarali su trendove i mitove.

Treća ekspedicija na Mjesec stigla je na današnji dan 1971. godine, pristavši lunarnim modulom blizu Fra Maura. Alan Shepard i Edward Mitchell hodali su Mjesečevom površinom 4 sata, skupljajući uzorke.

Iako je iz današnje perspektive putnika avionom maltretiranje na aerodromu normalna stvar, skidanje cipela i nemogući redovi za ulazak u duty free zonu nešto što je svakodnevna stvar, zapravo je obavezni pregled uveden na današnji dan ne tako davne 1972. godine na letovima u SAD-u.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju Johna Boyda Dunlopa, izumitelja guma punjenih zrakom, Andre-Gustave Citroena, čije prezime govori sve, Zsu Zsu Gabor, glumicu Jennifer Jason Leigh i nogometaša Cristiana Ronalda.

05.02.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh