« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Dogodilo se na današnji dan - 4. veljače

Proglašen kraj neprijateljstava između Velike Britanije i SAD, održan sastanak na Jalti, oteta Patricia Hearst, osnovan Facebook

Dogodilo se na današnji dan 4. veljače
Dogodilo se na današnji dan 4. veljače (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Jacques Prevert rođendan

,

Isabela Peron rođendan

,

Oscar de la Hoya rođendan

,

Pirmin Zurbriggen rođendan

,

rođeni 4. veljače

,

Rosa Parks rođendan

,

Natalie Imbruglia rođendan

,

4. veljače

,

rođeni na današnji dan

,

4. 2.

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj neprijateljstava s bivšom kolonijom i odmah uspostavili trgovačke i putničke veze. Nekoliko godina kasnije, farmeri u Massachusettsu poželjeli su povratak kralja, no njihov je oružani protest slomljen u kratkom roku, upravo na današnji dan.

No, mladoj je demokraciji ipak trebalo nekoliko godina da se pribere od rata i uspostavi sustav vlasti, pa su tako tek 1789. godine George Washington i John Adams izabrani za predsjednika i potpredsjednika SAD.

Kako stvari stoje, današnji je dan bio dobar za dogovore, jer su se 1945. godine Roosevelt, Staljin i Churchill sastali na Jalti i dogovorili novi svjetski poredak. Kraj rata se već nazirao i trebalo je podijeliti interesne zone budućih pobjednika.

Bilo je i afera, pa je tako grupa mladih revolucionara koji su se nazvali Symbionese Liberation Army svoje zahtjeve svijetu odlučila poručiti putem otmice unuke Williama Randolpha Hearsta, prvog medijskog mogula 20. stoljeća. Patricia Hearst na kraju je oslobođena, no tijekom zarobljeništva zaljubila se u svoje otmičare i čak s njima obavila i pljačku banke.

Na današnji dan 2004. godine osnovana je najveća i najpoznatija društvena mreža, famozni Facebook.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju francuskog pjesnika Jacquesa Preverta, Isabelu Peron, skijaša Pirmina Zurbriggena, boksača Oscara de la Hoyu, aktivisticu Rosu Parks i pjevačicu Natalie Imbruglia.

04.02.2024. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.02.2022. 08:57
    Sretan ridendan natalie imbruglia
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh