« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
STRAH I TREPET

Zaboravljena čudovišta

Od čudovišta koja su bila strah i trepet prije nekoliko milijuna godina danas su ostale samo kosti, ili ipak ne?

Megalodon
Megalodon (Wikipedia)
Više o

dinosauri

,

čudovište

,

karte iluminata

,

Mladen Obradović

,

JWST

,

ljetna salata

,

osvježavajuća salata

Nekad su ulijevala strah u kosti drugim živim bićima na Zemlji, a danas ih više nema.  Evolucija i prirodne katastrofe istrijebila su neka impresivna prahistorijska čudovišta koja zaslužuju da ih se prisjetimo:

Teror ptica
Ime govori samo za sebe - teror ptice harale su više milijuna godina Južnom Amerikom. Imale su do tri metra i oko 400 kilograma, ali su istovremeno bile vrlo brze i pokretljive. Protivnike su mogle dokrajčiti jednim udarcem, a manje životinje pojele su u jednom zalogaju. Ne zna se zašto su izumrle prije 1,8 milijuna godina.

Gigantopithecus
S visinom od tri metra gigantopithecus je najveći ikad pronađen čovjekoliki majmun. Zemljom se kretao prije otprilike osam milijuna godina i to pretežno na području današnje Kine, Indije i Pakistana. Otkrio ga je njemačko-nizozemski znanstvenik Gustav Heinrich Ralph koji je u apoteci u Hong Kongu slučajno naišao na tri zuba dotada nepoznate vrste majmuna koji su se koristili za usitnjavanje ljekovitog bilja. Šest godina kasnije pronašao je lubanju gigantopithecusa koji možda žive i danas (Jeti?).

Smilodon

>>Pronađeni tragovi Jetija na Himalaji

Smilodon
Najveći poznati predak sabljastog tigra imao je 300 kilograma i 28 centimetara dugačke zube. Živio je na području današnje Amerike. Iako impresivni, zubi su smildonima vjerojatno bili nepraktični jer su zbog njih usta svaki puta morali otvarati pod kutem od 95 stupnjeva. Izumrli su prije 10.000 godina.

>>Zbog čega su dinosauri bili toliko veliki?

Azhdarchid
Vrsta letećih dinosaura s ogromnim kljunom od kojeg se nisu mogle spasiti niti velike životinje. Iako su njihova velika krila dosezala dužinu do 12 metara, azhdarchidi su plijen najradije tražili na tlu. Neobično ime potječe iz perzijskog jezika i znači zmaj. Izumrli su prije 65 milijuna godina, vjerojatno nakon udara asteroida.

Megalodon
Megalodon je najveći morski pas na Zemlji čiji su ostaci pronađeni. Živio je prije 25 do 1,5 milijuna godina, bio dugačak 17 metara, a čeljust je mogao otvoriti tako jako da bi mogao bez problema pojesti uspravno stajaćeg čovjeka. Njegovi 18 centimetara dugački zubi ličili su noževima i bili su deset puta snažniji od onih koje ima bijeli morski pas. Znanstvenici pretpostavljaju da su se megalodoni međusobno pojeli, a možda još žive negdje u dubinama oceana. 

11.09.2010. 18:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh