« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana
COOL

Za što sve može koristiti kora od naranče?

Svježi miris i eterična ulja u naranči čine koru naranče izvrsnim prirodnim sredstvom za čišćenje i osvježivačem zraka

Koru ostavite, a evo i zašto...
Koru ostavite, a evo i zašto... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

kora od naranče

Naranče su zdrave, pogotovo u ovo dobar godine kada naše tijelo jednostavno traži vitamin C i crpi snagu imuniteta... pa ga moramo dopunjavati. 

No, većina ljudi nakon što očiste naranču jednostavno bace koru u smeće... što je i više nego pogrešno.

Naime, pogledajte samo što sve možete raditi s njom...

Ispolirajte nehrđajući čelik - kora od naranče izvrsno je sredstvo za poliranje, a osobito nehrđajučeg čelika. Zahvaljujući prirodnom ulju koje sadrži, kora od naranče lako uklanja mrlje od vode pa će vam posuđe i pribor od nehrđajučeg čelika izgledati kao novo.

Napravite prirodni regenerator - naranča je bogata vitaminom C koji je odličan za naš imunološki sustav. Uz to, naranča može biti i izuzetno korisna za vašu kosu. Napravite prirodni regenerator tako da cijelu neoguljenu naranču ubacite u blender, a potom dobiveni serum nanesite na cijelu dužinu kose.

Očistite drvene površine - kora od naranče ne samo da će vratiti sjaj drvenim pvoršinama nego će sve poprimiti i miris citrusa. Možete pomiješati koru od naranče i ocat te ćete dobiti odlično sredstvo za čišćenje drvenih površina. Kako to učiniti? Praznu staklenku do pola napunite korom od naranče i potom ulijte ocat dok staklenka ne bude puna. Mješavinu ostavite da stoji najmanje dva tjedna. Nakon toga izbacite koru od naranče, a tekućinu ulijte u sprej za raspršivanje.

Osvježite hladnjak - nekoliko narančinih kora može brzo i lako osvježiti prostor. U koru od naranče ubacite sol, a potom koru stavite u hladnja. Sol će upiti miris i vlagu u zraku hladnjaka, dok će voće iza sebe ostaviti svježi miris citrusa. Kada sol postane vlažna, izvadite koru i po potrebi je zamijenite novom.

Osvježite ormar - ubacite nekoliko komada kore od naranče u ormar kako biste se riješili ustajalog, pljesnivog mirisa. Kada se kora osuši, zamijenite je novom.

Riješite se insekata - naranča sadrži između 90 i 95 posto koncentracije limonena, kemikalije koja je otrovna za komarce, muhe i druge bube. Stavite komadić kore od naranče u dvorište ili u blizini vrata i prozora te ćete se lako riješiti insekata.

24.01.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.01.2022. 17:20
    meni je najvaznija narancada haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh