« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
STRADAVANJE

Za 12 posto smanjen broj poginulih u prometnim nesrećama

Motoristi su skrivili oko 55 posto prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali što ih, uz pješake, čini najranjivijom skupinom u prometu

promet poginuli
promet poginuli (Šime Šokota/Cropix)
Više o

promet

,

prometne nesreće

,

motocikli

,

Josip Mataja

,

ceste

,

pješaci

,

esuli

,

bvlgari

Od početka godine do danas smanjen je ukupan broj poginulih u prometnim nezgodama u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 12 posto, istaknuo je danas načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Orlović na tematskoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije pod nazivom stradavanje vozača mopeda i motociklista.

On je istaknuo da su vidljivi pomaci na bolje, napominjući da su motoristi, uz pješake, najranjivija skupina sudionika u prometu, napominjući da često i sami svojom vožnjom ugrožavaju sebe i druge. Tome u prilog naveo je da su motoristi skrivili oko 55 posto prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali.

Orlović je naglasio da su poduzeli niz preventivnih mjera uoči sezone motociklista kako bi nakon zimske sezone ponovno ukazali ostalim sudionicima u prometu na njihovu pojavu na prometnicama u većem broju. Također se provode edukativne akcije s motociklistima, moto udrugama, auto školama i stanicama za tehnički pregled. Apelirajući na motocikliste da moraju imati ispravan motocikl i koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, Orlović je najavio je strožu kontrolu poštivanja prometnih propisa.

Voditelj Odjela za prometnu preventivu Ravnateljstva policije Josip Mataja naveo je da se u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem bilježi smanjenje broja nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti, i to sa 864 na 563 (34,8 posto) te poginulih za dva (11,1 posto), teško ozlijeđenih za 52 (27,1 posto) i lakše ozlijeđenih za 160 (40,4 posto).

Ukupan broj poginulih u prometnim nezgodama u prošloj godini sa 548 osobama gotovo je na razini 1965. godine (543), od kada se bilježi rast. Mataja je naglasio da postoje mogućnosti za daljnje smanjenje smrtno stradalih kojih je u 2009. poginulo 12,5 na 100 tisuća stanovnika, a prema nacionalnoj strategiji do 2010. cilj je bio svesti taj broj na 10.

Na konferenciji je pokazana propisana oprema koju trebaju koristiti motociklisti i ispravan motocikl, a novinarima je pojašnjen i sindrom "bijelog kombija", jer je statistički dokazano da je upravo takvo vozilo najčešće pogubno za motocikliste.

Novinarima su se prigodnim riječima obratili i predsjednik Zbora automobilskih novinara HND-a Mato Pavličević i Kristijan Tićak iz Motorevije. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 15:49:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh