« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PRAVO I PRAVDA

HAKO: Splitski županijski sud je korumpiran i neučinkovit

Na mirnom prosvjedu Hrvatske antikriminalne organizacije pitalo se tko sudi korumpiranim sucima

HAKO prosvjed Županijski sud
HAKO prosvjed Županijski sud (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Županijski sud Split

,

hrvatski sudovi

,

krvavi dijamanti

,

Boaz Hirsch

,

panični poremećaj

,

napad panike

,

hiperventilacija

Splitska Hrvatska antikriminalna organizacija (HAKO) održala je jutros miran prosvjed ispred zgrade Županijskog suda u Splitu zbog, kako su rekli, neučinkovitost i korumpiranost suda te su pozvali građane da im se pridruže.

"Zanima nas tko sudi sucima koji su, štiteći kriminal i korupciju, osiromašili građane te izazvali krizu dovodeći društvo na rub gospodarske propasti. Tražimo od ministarstva pravosuđa da ustroji pravosudno tijelo za pritužbe građana na rad sudova i sudaca, ali tražimo i smjenu predsjednika županijskog suda Ante Perkušića koji je odgovoran za loš rad i posljedice", kazala je predsjednica HAKO-a Gordana Šprajc.

Prosvjednici smatraju kako zbog sprege kriminala i korupcije stradaju pošteni građani koji sudom ne mogu ostvariti svoja prava pa se na takav način potiče kriminal jer oni koji krše zakon znaju da neće odgovarati.

"Znamo da se sudom može ozakoniti opljačkano kao i to da glas protiv korupcije nailazi na usklađen pritisak svake vrste. Zanima nas tko štiti obespravljene građane", pitaju se prosvjednici.

Splitska Hrvatska antikriminalna organizacija već je nekoliko puta prosvjedovala pred zgradom županijskog suda želeći na taj način upozoriti na nedovršene i zaustavljene sudske postupke, ali i na nezainteresiranost državnog odvjetništva za dopise koje su im slali.

Njihovi prosvjedi zbog preseljenja splitskog općinskog suda na udaljeni Dračevac nisu urodili plodom, a tražili su da se bar osigura besplatan prijevoz građana do suda. Smatrali su da se tim činom ugrožava pravo građana na pristup sudu. Prosvjednici ne odustaju, već najavljuju nove akcije. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 15:23:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh