« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ZNANOST ZVJEZDANIH STAZA

X Prizes: Tko kreira tricorder dobiva 58,5 milijuna kuna

Osobe ili tvrtke koje kreiraju "tricorder", prijenosni medicinski dijagnostički skener iz SF serijala Zvjezdane staze, dobit će novčanu nagradu u iznosu od 6,5 milijuna funti

Fotografija vijesti
Više o

Zvjezdane staze

,

medicina

,

x-prize

,

dijagnostika

,

tricorder

Mnogi znanstvenici su inspiraciju za svoja istraživanja pronašli u znanstveno fantastičnom serijalu Zvjezdane staze, od vrata koje se otvaraju pomoću senzora do teleportacije, a sada je raspisan natječaj za oživljavanje još jednog uređaja sa međuzvjezdanog broda Enterprise, medicinski dijagnostički skener poznatiji kao "tricorder".

Nagradu je raspisala neprofitna organizacija X Prizes Fundation, koja na taj način potiče tehnološki napredak, a sponzor je firma Qualcomm.

Kako bi se osvojilo 6,5 milijuna funti, odnosno 58,5 milijuna kuna, uređaj mora težiti manje od 2,2 kilograma, mora mjeriti ključne vitalne znakove te dijagnosticirati 15 različitih bolesti.

Iako se ne očekuje da netko nagradu osvoji u bliskoj budućnosti, čelni ljudi X Prizea žele "znanstvenu fantastiku iz 23. stoljeća" - godina u kojoj se odvija radnja Zvjezdanih staza, učiniti medicinskom realnošću u 21. stoljeću.

Najpoznatiji dobitnik X Prizea je SpaceShipOne, koji je nagradu osvojio 2004. godine za prvi komercijalni svemirski brod za višekratnu upotrebu.           

13.01.2012. 09:11:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh