« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
GADGETI

Prazna vam je baterija na mobitelu? Napunite ju punjačem na vodu!

Uređaj radi s bilo kojim gadgetom koji ima USB port i s bilo kojom vrstom vode, a može proizvesti dovoljno struje za 10 sati rada vašeg smartphonea

Jedna čajna žličica vode, malo ljubavi i voila, iPhone je ponovno pun!
Jedna čajna žličica vode, malo ljubavi i voila, iPhone je ponovno pun! (PowerTrekk.com)
Više o

smartphoni

,

punjač za mobitel

,

gadgeti

,

zeleni gadget

Švedska je tvrtka izumila punjač za mobitele, fotoaparate i GPS uređaje koji mogu „udahnuti život" u vaše elektroničke uređaje koristeći se tek vodom.

Nazvan PowerTrekk, ovaj je revolucionarni punjač namijenjen „onima koji provode puno vremena daleko od električne mreže", tvrde njegovi tvorci, odnosno ljudima koji trebaju napuniti svoje uređaje dok su miljama daleko od najbliže utičnice.

Punjaču treba svega jedna žlica vode kako bi proizveo dovoljno struje za 10 sati korištenja baterije na mobitelu.

Kako radi ovo čudo tehnike?

Voda koju ulijete u PowerTekk kemijski reagira s posebnim sastojkom koji se nalazi u njemu, natrijevim silicidom, kako bi proizveo vodikov plin.

Natrijev silicid nova je vrsta kemijskog praha koji je osmišjen od strane „zelene" kompanije SiGNa Chemistry iz New Yorka, a PowerTrekk je prvi komercijalni proizvod koji koristi ovaj spoj.

Uređaj radi s bilo kojim gadgetom koji ima USB port i s bilo kojom vrstom vode, uključujući i morsku. Njegovi tvorci tvrde da može raditi i s prljavom vodom, pod uvjetom da u sebi nema pretjeranu količinu blata ili drugog sedimenta.

Na europskom bi se tržištu trebao pojaviti početkom ljeta, i to po cijeni od 199 eura, dok će zamjenske ćelije koštati 2 eura komad.

Hoće li ovaj uređaj doista označiti novu eru prijenosnih punjača i zamijeniti potrebu da sa sobom uvijek nosimo pregršt baterija kad idemo na dulje vrijeme u prirodu, ostaje za vidjeti.

Powertrekk - How it works from PowerTrekk on Vimeo.

 

12.01.2012. 20:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh