« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
GLAD ZA PROFITOM

Zašto Google više nije moja primarna tražilica na internetu

Google je nedavnim promjenama načina na koji njegova tražilica izbacuje rezultate razbjesnio mnoge koji su ju zadovoljno koristili gotovo 15 godina

"Google je potrgao ono što je godinama funkcioniralo besprijekorno" (jesusdiaz/gizmodo)
Više o

Google

,

Facebook

,

tražilice

,

Twitter

,

Bing

,

internetska tražilica

,

Google Plus

„Upravo sam promijenio svoju primarnu tražilicu iz Googla u Bing. Ako ste i vi jedni od onih kojima je stalo do efikasnosti ili dobivanja pravih rezultata kad pretražujete internet, trebali biste slijediti moj primjer", piše Mat Honan, komentator tehnološkog bloga Gizmodo.

Google je ovog tjedna promijenio način na koji radi njegova tražilica. Od sada će Google pri svakoj pretrazi u rezultate integrirati i one svoje društvene mreže Google+. Iz tvrtke se pravdaju kako bi ova promjena trebala korisnicima donijeti personalizirane rezultate pretrage, ali ostaje činjenica kako će od ove novotarije profitirati ponajviše drugi Googlovi servisi - Google+, Picasa i YouTube.

Pretražujete li primjerice restorane, Google vas neće odvesti na stranicu posvećenu restoranima, već će prvi rezultati biti oni gdje netko od vaših prijatelja s Google+ priča o tom restoranu.

Ove su promjene već doživjele brojne kritike od strane internetskih stručnjaka, koji gotovo jednoglasno tvrde kako je ovo korak u nazad za internetskog giganta.

„Ali ja nisam odlučio odustati od Googla iz nekih političkih razloga, ili iz protesta", tvrdi Mat. „Nije me briga hoće li i koliko ove promjene naštetiti Twitteru, Facebooku ili nekom drugom servisu. To je njihov problem. Ono što mene zanima jest kako to utječe na mene. A svaka promjena usmjerena ka oglašavanju svojih proizvoda nauštrb kvalitete i relevantnosti pretrage jasan je korak u krivom smjeru. Google je potrgao ono što je godinama funkcioniralo besprijekorno".

I doista, Google je od svojih početaka svoj uspjeh bazirao na iznimno kvalitetnoj, jednostavnoj i vjerodostojnoj tražilici.

Tvrtka je od svojih najranijih dana narasla više stotina puta i odavno se više ne bavi isključivo pretraživanjem, ali Google Search je cijelo to vrijeme ostao vjeran sebi i svojoj prvotnoj filozofiji, što je uostalom bio i razlog činjenici da ju dandanas koristi više od dvije trećine korisnika interneta.

Naravno, postoji opcija da korisnik isključi ovakav način pretrage, ali kao i sa svim drugim stvarima na internetu, ljudi naprosto ne žele isključivati opcije koje su zamišljene kao korak naprijed.

„Mislim da je pravo vrijeme da i drugima damo šansu. Promijenite svoju primarnu tražilicu u Bing. Znam, znam, ali ozbiljan sam. Bing je svojevremeno bio vrlo čudna tražilica koje je imala težak start. Stvari su se od tada jako promijenile. Korisničko sučelje mu je iznimno čisto, radi super brzo te funkcionira točno onako kako to očekujete od tražilice. I najbolje od svega, rezultati su mu potpuno relevantni", zaključuje Mat.

13.01.2012. 21:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stjepan
    10.08.2013. 05:26
    Goole toolbar više nije što je bio. Najgore je što google gura novine koje su komplicirane i uvjetujete koji odbijaju tjeraju korisnike na druge tražilice.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh