« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DANSKA

WikiLeaks potaknuo istragu u Danskoj o zlostavljanju u Iraku

Ozbiljno shvaćam optužbe iz WikiLeaksa i želim samo da što prije rasvijetlimo tu aferu, rekao je premijer Danske

Julian Paul Assange
Julian Paul Assange (Wikipedia)
Više o

Danska

,

rat u Iraku

,

WikiLeaks

Danski premijer Lars Loekke Rasmussen zatražio je u utorak od svoje ministrice obrane da podnese izvješće u kojemu će rasvijetliti slučaj pobunjenika koje su danski vojnici zarobili i predali iračkim vlastima koje su ih zlostavljale, neke čak i ubijale.

Ta informacija dolazi nakon WikiLeaksova objavljivanja povjerljivih dokumenata o ratu u Iraku koji govore o propustima danskih vojnika u obnašanju službe u toj zemlji i u kojima se navode iskazi danskih vojnika koji su tada bili stacionirani u Iraku, rekao je Rasmussen na tiskovnoj konferenciji.

"Ozbiljno shvaćam te optužbe i želim samo da što prije rasvijetlimo tu aferu", rekao je danski premijer. Premijer je rekao da je od ministrice Gitte Lillelund Bech i glavnog vojnog stožera zatražio da "u parlamentu podnesu opširno izvješće" o toj temi, zbog "težine slučaja".

No odbacio je zahtjev oporbene ljevice da se osnuje neovisno istražno povjerenstvo jer bi to, po njegovu mišljenju, "predugo trajalo". Kako na svojoj internetskoj stranici piše danski dnevnik Information koji je dobio uvid u dokumente WikiLeaksa, u nekim se dokumentima navodi da su danske snage koje su Iraku bile od 2003. do 2007., predale najmanje 62 zarobljenika iračkoj policiji, unatoč njihovu upozorenju da će ih zlostavljati i mučiti.

Danske snage s petstotinjak ljudi povukle su se u kolovozu 2007., a bile su raspoređene u okolici Basre, pod britanskim zapovjedništvom.(hina/metro-portal)

26.10.2010. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh