« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
REAKCIJE NA WIKILEAKS

General Casey: Iračanima nije bilo dopušteno mučenje zatvorenika

Wikileaksovi dokumenti pokazuju da su iračke snage rutinski zlostavljale pobunjenike koje su zarobile ili su im ih predale koalicijske postrojbe

General George Casey
General George Casey (Getty Images)
Više o

Irak

,

zlostavljanje

,

mučenje

,

zatvorenici

,

George Casey

,

zarobljenici

,

WikiLeaks

General George Casey, zapovjednik američke kopnene vojske koji je bio na čelu koalicijskih snaga u Iraku od 2004. do 2007., zanijekao je optužbe utemeljene na Wikileaksovim dokumentima objavljenim prošli tjedan, da su njegove snage smanjivale broj iračkih civilnih žrtava i odobravale iračkim snagama da zlostavljaju zatvorenike.

"Ne sjećam se da je smanjivan broj civilnih žrtava. Slali smo vojnike u mrtvačnicu u Bagdadu da prebroje civilne žrtve", izjavio je general Casey na konferenciji za tisak u Pentagonu, prenose u utorak američki mediji. Internetska stranica Wikileaks u petak je objavila gotovo 400.000 američkih povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Iraku. Novinske kuće, koje su analizirale materijal, navode da dokumenti govore o tisućama civilnih žrtava više nego je to priznala američka vojska. Wikileaksovi dokumenti također pokazuju da su iračke snage rutinski zlostavljale pobunjenike koje su zarobile ili su im ih predale koalicijske postrojbe. U novinskim izvješćima o dokumentima navodi se da su američki vojnici prijavljivali zlouporabe samo iračkim časnicima, što nije bila dovoljno da se ukine ta praksa.

General Casey je kazao da njegovi vojnici nisu "zatvarali oči" na iračke zlouporabe. "To jednostavno nije točno. Naša politika je cijelo vrijeme bila da američki vojnici zaustave zlostavljanje zatvorenika kad naiđu na njega i zatim ga prijave i po američkom i po iračkom zapovjednom lancu. I tu smo bili vrlo odlučni", rekao je. Wikileaksovi dokumenti također pružaju dokaze o izvješćivanju s ratišta, koji podupiru neke ključne tvrdnje američke vlade, uključivo i da su iranski agenti uvježbavali iračke pobunjenike i opskrbljivali ih oružjem visoke tehnologije te da je većina iračkih civilnih žrtava izazvana pobunjeničkim napadima. (hina/metro-portal)

26.10.2010. 20:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh