« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine
PRIPAZITE

WHO upozorava na ptičju gripu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je sve države da pozorno prate situaciju s izbijanjem ptičje gripe i da odmah izvijeste o slučajevima kod ljudi.

Ptičja gripa i dalje je opasna
Ptičja gripa i dalje je opasna (Arhiva)
Više o

ptičja gripa

,

H1N1

,

H7N9

Različite varijante ptičje gripe od prošle se godine šire Europom i Azijom, dovodeći do masovnog klanja peradi u nekim državama te nekoliko smrtnih slučajeva u Kini.

"Samo od studenog prošle godine gotovo 40 država izvijestilo je o novim slučajevima veoma patogene ptičje gripe kod peradi ili divljih ptica. Geografska distribucija tih slučajeva rapidno se širi, a broj genetskih varijanti virusa koje trenutno cirkuliraju stavile su WHO u stanje najvišeg opreza", rekla je Dr. Margaret Chan pred izvršnim odborom te agencije Ujedinjenih naroda u Ženevi.

U Kini je od prosinca zabilježen "iznenadan i znatan rast" broja ljudi zaraženih virusom H7N9, a WHO ne može odbaciti da su se dogodili slučajevi gdje je bolest prešla s čovjeka na čovjeka, no zasad nema informacija o većem širenju bolesti, dodala je.

"Svijet je pripremljeniji za iduću pandemiju gripe nakon što se H1N1 proširio svijetom 2009. i 2010. godine, no i dalje nedovoljno", tvrdi Chan.

24.01.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh