« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
POKRENITE SE

Tjelesna neaktivnost će vas postarati

Novi nalazi sugeriraju kako za postizanje pozitivnog učinka na zdravlje nije nužno da tjelovježba bude dugotrajna i intenzivna

Barem šećite...
Barem šećite... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

tjelovježba

,

sjedilački način života

,

upalni procesi

Sjedilački način života je u istraživanju provedenom u SAD povezan s ubrzavanjem procesa starenja stanica, objavio je American Journal of Epidemiology.

Podaci prikupljeni od oko 1500 ispitanica u dobi od 64 do 95 godina sugeriraju kako su stanice tjelesno neaktivnih žena biološki prosječno 8 godina starije od stanica njihovih tjelesno aktivnijih vršnjakinja.

Proces starenja je praćen uz pomoć analize stanja telomera, svojevrsnih zaštitnih nastavaka smještenih na krajevima kromosoma. Kraći telomeri su već povezivani s povećanjem rizika za bolesti srca, dijabetes i neke tipove raka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija pišu kako su njihovi nalazi potvrda da životne navike mogu ubrzati proces starenja. Po njihovim riječima, i u starijoj životnoj dobi je iznimno važno održavati zadovoljavajuću tjelesnu aktivnost.

Zato vrijedi znati da već i 20 minuta umjerene tjelovježbe dovodi do reduciranja upalnih procesa u organizmu, pokazuje jedno drugo istraživanje.

Dugotrajni upalni procesi mogu negativno utjecati na tkiva u organizmu te doprinijeti razvoju bolesti poput dijabetesa. Primjer su i upalni procesi do kojih dolazi zbog pretilosti, a zbog negativnog utjecaja na krvne žile mogu povećati rizik za bolesti srca.

Novi nalazi sugeriraju kako za postizanje pozitivnog učinka na zdravlje nije nužno da tjelovježba bude dugotrajna i intenzivna.

Stoga - pokrenite se!

23.01.2017. 17:32:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh