« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
INICIJATIVA

WHO traži porez na nezdravu hranu

Prema mišljenju stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije, nezdravu hranu treba tretirati jednako kao i cigarete

Na nezdravu bi se hranu trebao plaćati dodatni porez
Na nezdravu bi se hranu trebao plaćati dodatni porez (Shutterstock)
Više o

nezdrava hrana

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

porez

,

brza hrana

Nezdrava prehrana danas predstavlja veću prijetnju zdravlju od uživanja u duhanskim proizvodima, smatraju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije napominjući kako bi se što prije trebao donijeti rigorozan plan o uvođenju poreza na određene nezdrave namirnice na jednak način na koji se na međunarodnoj razini uspio postići dogovor o povećanju poreza na duhanske proizvode.

>> Kako nas nezdrava hrana čini nesretnima >>

UN-ova konvencija o kontroli duhanskih proizvoda čiji je cilj bio smanjiti smrtnost i zdravstvene probleme što ih uzrokuje uživanje u duhanskim proizvodima usvojena je 2005. nakon dugotrajnih pregovora unutar WHO-a.

Trebao bi se postići sličan dogovor o hrani koji bi omogućio oporezivanje nezdravih prehrambenih proizvoda, preciznije onih u kojima ima previše zasićenih masti, soli i šećera, a po njegovu mišljenju, trebalo bi regulirati i oglašavanje brze hrane.

>> WHO - potrebno je smanjiti broj reklama za nezdravu hranu >>

U svom priopćenju specijalni izvjestitelj Olivier de Schutter je istaknuo da će bilo kakav pokušaj promicanja zdravijeg načina prehrane i borbe protiv pretilosti uroditi plodom jedino ako se na policama trgovina uskoro budu nudile zdrave namirnice.

>> Prehrambeni proizvodi za djecu uglavnom su nezdravi >>

"Državne uprave obično se fokusiraju na kalorijsku vrijednost namirnica, ne vodeći pritom računa o tome kakve se kalorije nude, kolika im je cijena, kome su namijenjene i na koji se način reklamiraju. Ovakve mjere ključne su da bi se kupci zaštitili od agresivnih marketinških kampanja koje nude potpuno pogrešne informacije", upozorio je

18.06.2014. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh