« Knjiga
objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana
OSVRT

Vuk Perišić: Pojedinac i povijest/ Građanin Daniel Ivin

Riječ je čovjeku koji nije bio samo svjedok vremena, on je bio akter povijesti, uvijek u potrazi za demokracijom

Građanin Daniel Ivin
Građanin Daniel Ivin (Arhiva)
Više o

knjige

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Vuk Perišić

Nedavno je zagrebački nakladnik Fraktura (sunakladnik je SNV) objavilu opsežnu knjiga Vuka Perišića Pojedinac i povijest / Građanin Daniel Ivin, na 680 stranica uz niz ilustracija.

Riječ je čovjeku, koji nije bio samo svjedok vremena, on je bio akter povijesti, uvijek u potrazi za demokracijom.

Daniel Ivin rođen je 1932. ,preminuo je 2021., brat je Slavka Goldštajna, proživio je nevjerojatni put za samo jednog čovjeka, bio je vojnik, novinar, filmski radnik, student, povjesničar, disident, emigrant, obiteljski čovjek, pisac, politički aktivist.

Upoznao sam ga početkom ovoga stoljeća u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, vrlo jednostavan, skroman čovjek. Skoknuo je do Leksa po jednu knjigu, uskoro se vraća u London gdje živi. Znao sam ponešto o njemu, no nedovoljno.

Perišić je knjigu o Ivinu podijelio u nekoliko dijelova, Karlovac, Slom, Partizani, Pobjeda, Poraće, Izrael, Nade i posrnuća, Institut, Zadar, Što da se radi ,Četiri godišnja doba, ,Raznobojne sedamdesete, Poslije Tita, Početak kraja, Kraj povijesti, Razbojište Homeostaza, Svjetiljke se gase, Epilog.

Gotovo 700 stranica životopisa Daniela Ivina pruža dobre mogućnosti urona u prošla doba, u događaje koji su se dogodili i koji se više ne mogu promijeniti, ostaje samo trag ljudskih napora, težnji i ideja.

12.02.2024. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh